IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари се повишиха за пети пореден ден

Бенчмарковете на най-големия контитнент бяха водени от Samsung Electronics Co. и Kookmin Bank

11:09 | 04.07.07 г.
Азиатските пазари се повишиха за пети пореден ден

Азиатските индекси се повишиха и днес, което бе петото им поредно повишение. Бенчмарковете на най-големия контитнент бяха водени от Samsung Electronics Co. и Kookmin Bank, след като лидерът на Северна Корея – Ким Чен Ир, съобщи, че е готов да прекрати ядрената програма на страната си.

Южна Корея, Русия, Китай, Япония и Северна Корея са постигнали споразумение за затваряне на реактора Йонгбион, където може да се произвежда плутоний. Северна Корея успя да „изтъргува“ сделката, като в замяна ще получава петрол от Южна Корея.

Индексът в Южна Корея - Kospi, се повиши с 1,8 на сто, което бе най-голямото повишение в региона, след като изявлението от Северна Корея намали напрежението на корейския полуостров.

Това е значителен дългосрочен плюс за региона, тъй като геополитическият риск намалява“, коментира пред Bloomberg Джо Донг Хюк от Korea Investment Trust Management Co. в Сеул. „Прекият победител от тези новини ще бъдат пазарите в Южна Корея, тъй като чуждестранните инвеститори ще станат по-позитивно настроени“, смята още експертът.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific се повиши с 0,3 на сто и стигна 156,01 пункта, като така кумулативното му петдневно рали става 3,4 на сто.

Местните индекси също регистрираха ръстове. Японският Nikkei 225 се повиши с 0,1 на сто (18,82 пункта) до 18 168,72 пункта. Хонконгският Hang Seng прибави 0,18 на сто към стойността си и затвори азиатската сесия при ниво от 22 190 пункта.

Книжата на Samsung Electronics, най-големият износител в Южна Корея, се повишиха с 1,2 на сто до 578 000 вона. Kookmin, най-голямата южнокорейска банка по размер на активите, повиши пазарната си стойност с 1,9 на сто и последно акциите й се търгуваха на 84 700 вона.

Банката Standard Chartered Bank увеличи прогнозата си за ръст на Южна Корея за 2007 г. до 4,4 на сто от предишната си прогноза за растеж от 4 на сто.

Японската компания Nintentdo повиши пазарната си стойност с 3,1 на сто и акциите на компанията стигнаха 48 100 йени. Книжата на Sony се повишиха с 1,9 на сто до 6 310 йени за акция.

Акциите на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, се повишиха с 1,5 на сто и стигнаха 36,40 австралийски долара за ценна книга на борсата в Сидни днес.

Основният борсов индекс в Австралия - S&P/ASX 200, остана непроменен на 6 298 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още