IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Полугодието маркира началото на консолидационен процес на щатския пазар

16:36 | 03.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Полугодието маркира началото на консолидационен процес на щатския пазар
Фондовият пазар в САЩ приключи полугодието с известна нестабилност и в условията на консолидационен процес малко под рекордни стойности, което на фона на фундаменталната обстановка изглежда повече от логично.

През периода основните индекси реализираха значително повишение (при текущите условия), като разликите между различните класове акции или сектори е несъществено, например широкият S&P 500 e с около 6,0% над стойностите от началото на годината, съизмеримо повишение има и при сините чипове, компаниите с малка пазарна капитализация или технологичния сектор.

По-същественият въпрос обаче е дали трендът, на който се радваха инвеститорите, ще бъде задържан оттук нататък, като всъщност аргументите против не са никак слаби. Основният катализатор за повишение в стойността на акциите - корпоративните печалби, не успяха да повторят представянето на пазара, оперативната печалба на агрегирано ниво за S&P 500 се очаква да бъде около 7% за 2007 (или по-малко), което далеч надхвърля темпа на нарастване на индекса на годишна база. Забавянето през втората половина на годината, което е дисконтирано, не включва някои допълнителни рискове, като марджинът на печалбата например, а това не трябва да бъде пренебрегвано.

От друга страна БВП на САЩ се повиши само с 0,7% през първото тримесечие, което обаче ще бъде неутрализирано от „четенето” на показателя през второто тримесечие. На годишна база уважавани икономисти очакват около 2.5-2.75% ръст за 2007 – данни, които не могат да се асоциират с бурен ръст на печалбата на акция, а без подкрепата на Федералния резерв съществена експанзия на ключови пазарни оценители като P/E не може да се очаква. Едва ли в обозримо бъдеще централните банкери ще предприемат стъпка по намаление на лихвите, които да подкрепят силно пазара и да изведат котировките на нови доста по-високи от текущите нива.

Всичко казано дотук предполага една балансирана картина за фондовия пазар до края на 2007 година. Фундаменталната обстановка не изглежда достатъчно атрактивна за запазване на възходящия тренд, като ръстът на корпоративните печалби изостава от котировките, а на макрониво икономиката се представя колебливо.

Технически анализ

Dow Jones

Dow остава в рамките на седмичния си рейндж, формиран при върха 13 685 и дъното на 13 250. Възстановяването от последните дни предполага тест и опит за пробив на непосредствената съпротива при 13 520-13 545, което при успех ще постави на прицел високите стойности в горната граница на рейнджа. Само под 13 250 позитивната картина ще бъде поставена под въпрос и има риск от бързо връщане към 13 020 преди стабилизация.

Подкрепа

13 315

13 250

13 020

Съпротива

13 520

13 565

13 868


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още