IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се търгува близо до 10-месечния си връх

Лондонският сорт Брент също се повиши, след като осуетените бомбени заплахи в Лондон повишиха геополитическия риск

10:28 | 02.07.07 г.
Петролът се търгува близо до 10-месечния си връх

Петролните договори се търгуваха близо до най-високата си стойност за последните 10 месеца тази сутрин. Причина за повишението на черното злато бяха терористичните заплахи във Великобритания, както и по-ниските запаси на бензин в САЩ.

Цените на петрола се повишиха с 2,2, на сто през миналата седмица, което бе трето седмично повишение за горивото. Лондонският сорт Брент също се повиши, след като осуетените бомбени заплахи в Лондон повишиха геополитическия риск.

Силното търсене на продукта, комбиниран с ниските бензинови запаси в САЩ, подкрепя цените на петрола да останат високи“, коментира пред Bloomberg Антъни Нунан от Mitsubishi Corp. в Токио.

Фючърсите за доставка на суров петрол през август се търгуваха последно на 70,40 долара за барел, след като се понижиха с 28 цента от 10-месечния си връх. Договорът се повиши в края на миналата седмица с 1,11 долара, или с 1,6 на сто, до 70,68 долара за барел. Последно петролът се търгуваше толкова скъпо на 25 август миналата година.

Цените на петрола намериха подкрепа в новините за терористичните атаки във Великобритания, където бяха арестувани 5-ма заподозрени в организирането на терористична атака в Лондон. Британският премиер Гордън Браун каза, че Обединеното кралство е изправено пред „дългосрочна заплаха от тероризъм“.

Фючърсите за доставка през август на сорта Брент се понижиха днес до 71,19 долара за барел (22 цента), след като миналата седмица достигнаха едноседмичен връх от 71,60 долара долара за барел.

Миналата седмица разликата между Брента и търгувания в Ню Йорк сорт WTI (West Texas Intermediate) намаля до 73 цента, като през май тя стигна 6,54 долара. Причината за големия дисконт, при който се търгуваха нюйоркският и лондонският сорт, бяха големите петролни запаси в САЩ. След като те намаляха през изминалата седмица, разликата между двата бенчмарка започна да се стопява.

През миналата година страните износителки на петрол – ОПЕК, които доставят около 40 на сто от световния петрол, взеха решение да намалят производствените квоти и това увеличи цените на черното злато в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още