IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът падна до 9-дневно дъно

Като основна причина за понижението на черното злато анализаторите посочиха очакванията за ръст на петролните запаси в САЩ

16:07 | 27.06.07 г.
Петролът падна до 9-дневно дъно

Петролът се повиши до най-ниската си стойност за последните 9 дни, след като прогнозите на експертите показаха, че бензиновите запаси ще се увеличат за осма поредна седмица.

Според медианната прогноза на Bloomberg, докладът на американското енергийно министерство, който ще излезе днес, най-вероятно ще покаже, че бензиновите запаси в САЩ за миналата седмица са нараснали с 1 милион барела.

Докладът може да покаже голямо увеличение на запасите“, коментира пред Bloomberg Джейсън Шенкър, икономист от Wachovia Corp. в Северна Каролина. „Би трябвало да видим спад на цените, ако данните за запасите оправдаят прогнозите“, смята още специалистът.

Фючърсите за доставка на суров петрол през август се понижиха със 70 цента или с около 1 на сто спрямо стойностите им вчера до 67,07 долара за барел.

Договорите за доставка на петролния сорт Брент през август също се понижиха и последно се търгуваха за 69,79 долара за барел. Малко по-рано договорът стигна 69,59 долара, което бе понижение с 58 цента (0,8 на сто) спрямо цената на фючърсите вчера.

Като основна причина за понижението на черното злато анализаторите посочиха очакванията за ръст на петролните запаси в САЩ. Най-вероятно запасите са се увеличили с 2 на сто до 349,3 млн. барела за седмицата до 22 юни. Това е с около 10 на сто по-високо от средната стойност на запасите за този период на годината през последните 5 години.

Данните за производствените капацитети на рафинериите в САЩ също трябва да излязат днес. Според консенсусната прогноза капацитетите са се увеличили с 0,8 на сто до 88,4 на сто спрямо миналата седмица.

Цените на петрола загубиха част от инерцията си и благодарение на новините от Нигерия. Профсъюзите на петролните работници в страната, най-големият  производител на нефт в Африка, прекратиха стачката, след като се достигна до споразумение с правителството.

Въпреки добрите новини от западноафриканската държава ситуацията там остава напрегната и все още съществуват рискове от въорежени атаки върху петролни съоръжения, коментира Фатих Бирол, главен икономист на Международната агенция за енергията (International Energy Agency).

Цените на черното злато могат да намерят подкрепа в новините за ескалиращото напрежение в Иран. Иранското правителство започна да ограничава количеството бензин, на което иранците имат право и един гражданин на страната вече има право на не повече от 100 литра бензин на месец, е заявил пред държавната телевизия на Иран петролният министър на страната Казем Вазири-Хамене.

Въпреки че Иран е вторият по големина производител на нефт в Близкия изток, всяка година страната плаща 5 млрд. долара за внос на бензин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още