IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones и Мърдок се споразумяха за редакционна независимост на WSJ

По този начин се премахва една от основните пречки пред закупуването, тъй като служителите и някои акционери се опасяват от корпоративна намеса

10:53 | 27.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Dow Jones и Мърдок се споразумяха за редакционна независимост на WSJ
Dow Jones & Co. и News Corp. са постигнали споразумение за прилагане на мерки за защита на редакционната независимост на Wall Street Journal, в случай че компанията на Рупърт Мърдок придобие Dow Jones, съобщи АР, позовавайки се на запознати източници. По този начин се премахва една от основните пречки пред сделката.

Подробности около споразумението не са били съобщени, а то трябва да бъде одобрено от всички големи акционери на Dow Jones – фамилията Банкрофт, която първоначално отхвърли предложението на Мърдок.

Оттогава фамилията смекчи позицията си, но съществуват несъгласия между многобройните й членове, които включват над 30 души в различни части на страната.

Според източника News Corp. и Dow Jones са се споразумели принципно относно начините за осигуряване на независимостта на Wall Street Journal, като някои моменти все още трябва да бъдат уточнени. От Dow Jones и News Corp. са отказали коментар.

Бордът на Dow Jones пое от фамилията Банкрофт преговорите с News Corp. миналата седмица. В борда има четирима представители на фамилията, която общо контролира 64 на сто от акциите с право на глас.

Мърдок предложи 5 млрд. долара, или 60 долара за акция на Dow Jones, което е премия от близо 65 на сто спрямо нивото на книжата на Dow Jones преди публичното обявяване на офертата. Според мнозина на Wall Street цената е твърде висока за други евентуални купувачи.

Вчера акциите на Dow Jones поскъпнаха с 2,2 на сто до 58,77 долара за брой.

Досега няма други сериозни оферти за компанията, което означава, че Мърдок може да стане собственик на Dow Jones, ако успокои борда и фамилията Банкрофт, че WSJ ще остане независим от корпоративна намеса.

Служители на Dow Jones се опасяват, че качеството и независимостта на Journal може да намалеят под ръководството на Мърдок, и се опитват да привлекат инвеститори, които да подадат контраоферта.

Мърдок от дълго време иска да придобие WSJ. Той е заявявал, че ще инвестира в международната и онлайн дейността на вестника и че ще влее ресурси за създаването на телевизионен канал за бизнес новини, който да се конкурира със CNBC на General Electric Co.

Въпреки престижа и влиянието на WSJ в света на бизнеса, Dow Jones изостава от Reuters и Bloomberg в осигуряването на данни и новини за инвеститорите в реално време. В началото на май агенция Reuters се съгласи да бъде закупена от Thomson Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още