IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите в Западна Европа се понижават за четвърти пореден ден

Книжата на производителя за военната индустрия - BAE Systems Plc, се понижиха днес най-силно

14:58 | 26.06.07 г.
Пазарите в Западна Европа се понижават за четвърти пореден ден

Европейските индекси се понижиха днес и ако това продължи до края на търговската сесия това ще бъде четвъртото поредно понижение на европейските книжа. Причина за спада според анализатори, цитирани от Bloomberg, бяха спекулациите, че Европейската централна банка ще продължи да повишава лихвените проценти.

Книжата на производителя за военната индустрия - BAE Systems Plc, се понижиха днес най-силно, след като от компанията съобщиха, че щатски регулаторни органи ще я разследват за корупция. Акциите на Barclays Plc поевтиняват до момента въпреки новините, че съдия от Върховния съд на Холандия се изказа положително за възможността английската банка да закупи ABN Amro.

Индексът Dow Jones Stoxx 600 загуби 0,5 на сто до момента и последно беше на ниво от 390,17 пункта. 16 от всички 18 индустриални групи, съставляващи индекса, се понижиха. През последния месец индексът загуби около 1/3 от печалбата си за първото тримесечие на годината.

Ще продължим да сме свидетели на натиск върху акциите, докато пазарът не стигне до заключение докъде ще стигнат лихвените проценти“, коментира за Bloomberg Майк Ленхоф от Brewin Dolphin Securities Ltd. в Лондон. „Дотогава ще наблюдаваме волатилност и разпродажби“, смята още специалистът.

17 от всички 18 основни западноевропейски пазара регистрираха понижения до момента. Бенчмаркът на най-голямата икономика на Стария континент – немският DAX, загуби 0,95 на сто до момента (75,16 пункта) и последно се котираше на 7 855,45 пункта. Английският индекс FTSE 100 падна с 0,29 на сто от началото на търговската сесия тази сутрин и към 14:35 часа бе на ниво от 6 569 пункта. Френският CAC 40 загуби 0,53 на сто (31 пункта) и последно беше на 5 971 пункта.

Според някои технически анализатори можем да сме свидетели на още едно краткотрайно повишаване на DAX, след което индексът може да падне до нива от 7000 или дори 6000 пункта до края на годината.

Акциите в Европа може да се понижат още повече, тъй като се очаква днес данните от жилищния сектор на САЩ да покажат, че продажбите на нови домове са намалели през май до 922 хил. от 981 хил. през април. Тъй като голяма част от продажбите на европейските компании се реализират отвъд океана, негативни новини за жилищния сектор на страната имат потенциала да понижат европейските индекси.

За разлика от западноевропейските пазари, почти всички източноевропейски индекси се повишиха днес. Руският RTS се повиши с 1,21 на сто, или 22,75 пункта, до 1 898 пункта. Унгарският Budapest Stock Exch скочи с цели 3,38 на сто (965,84 пункта) и последно беше на 29 570 пункта. Румънските, българските и индексите на балтийските републики също регистрираха повишение със средно около 1 на сто, като тези в Литва скочиха с около 1,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още