IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите икономически тигри изместват САЩ като доминанта в енергийния сектор

Растящата мощ на Бразилия, Русия, Индия и Китай се забелязва и в застрахователния бранш и пивоварната индустрия

12:19 | 26.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Новите икономически тигри изместват САЩ като доминанта в енергийния сектор

Основните съперници на икономическата сила на САЩ - Бразилия, Русия, Индия и Китай, надминаха страната като доминираща в световната енергийна индустрия, съобщи АР, позовавайки се на проучване на инвестиционната банка Goldman Sachs.

Растящата мощ на четирите страни – новите икономически „тигри“, или накратко BRIC (накратко от първите букви в наименованията на страните), вече е очевидна в минния сектор и този на металите и започва да се усеща в застрахователния бранш и в индустриите, свързани с потребителите, коментира Антъни Линг, ръководен директор в банката.

В края на Войната в залива през 1991 г. 55 на сто от 20-те най-големи компании в енергийния сектор по пазарна капитализация са били щатски, а 45 на сто - европейски, показва проучването.

През 2007 г. обаче 35 на сто от 20-те най-големи енергийни компании са от страните от BRIC, около 35 на сто са европейски, а около 30% - щатски.

Сходна е тенденцията и в минния сектор, където 20 на сто от 20-те топ компании сега са от страните от BRIC. По думите на Антъни Линг тази схема ще се повтаря и в други индустрии.

Това вече се наблюдава в застрахователния бизнес, където BRIC представляват около 10 на сто от най-големите 20 компании, както и в световната пивоварна индустрия, където четирите страни започват да набират скорост с близо 5 на сто. Според Линг BRIC скоро ще се прехвърлят към хранителния и фармацевтичния сектор.

Базираната в Тексас петролна компания Exxon Mobil Corp. все още е на първо място в света в сектора си по пазарна капитализация, както и през 1991 г., коментира Линг.

Сега обаче „по петите“ я следват PetroChina Co. - подразделение на държавната китайска компания China National Petroleum Corp., руският държавен газов монополист OAO Газпром, държавната бразилска петролна група Petroleo Brasileiro SA (Petrobras), Sinopec (China Petroleum & Chemical Co.), руските петролни производители OAO Роснефт и OAO Лукойл, China National Offshore Oil Corp. и индийската държавна петролна компания Oil & Natural Gas Corp.

Линг обяснява навлизането на големите държавни петролни компании в редиците на „големите“ по капитализация с няколко причини. На първо място той посочва факта, че производството на енергия се е променило.

Goldman Sachs е анализирала около 170 нови проекта в цял свят, всеки с капацитет над 500 млн. барела. По думите на Линг 70 на сто от това ново производство идва от страни извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която включва най-развитите страни.

Досега по-голямата част от това производство е идвала от САЩ, Канада, Норвегия и Великобритания. Така че това, което се е случило, е огромният прилив на нови проекти в нови зони, коментира Линг.

Освен това се наблюдава очевиден бум на придобиванията, като много щатски компании са били закупени, добавя Линг.

Друг фактор е намаляващият брой на петролните инженери в САЩ, особено в сравнение с Близкия Изток, Индия, Китай и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още