IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Norddeutsche дава 30 евро на акция за Cumerio

Офертата на немския производител на мед оценява белгийската компания на 1 млрд. долара

09:47 | 26.06.07 г.
Norddeutsche дава 30 евро на акция за Cumerio

Немската група Norddeutsche Affinerie смята да се слее с белгийската Cumerio, което би създало най-голямата група за производство и преработка на мед в Европа, предаде АФП. 

Немският производител планира да придобие Cumerio срещу 30 евро за акция, което оценява белгийската компания на 777 млн. евро (1 млрд. долара), се казва в съобщение на Norddeutsche. 

Цената представлява премия от 28,5 на сто спрямо цената на затваряне на акциите на 21 юни и премия от 29,8 на сто спрямо среднопретеглената цена за последните три месеца. 

Докато Norddeutsche е производител на мед, Cumerio е специализирана в преработката й. Заедно двете компании очакват да произвеждат всяка година около 1 млн. тона медни катоди (суровината, която се използва за производството на медни жици) и да генерират продажби в размер на 9,1 млрд. евро. 

За двете групи ще работят общо 4 600 работници в Германия, Белгия, България, Италия и Швейцария, като от Norddeutsche заявяват, че не планират за закриват терени или да уволняват служители. 

Първоначалните изчисления на немската група сочат годишно нарастване на печалбата от 15-20 млн. евро заради сделката, която се планира да приключи през третото или четвъртото тримесечие на годината.

Офертата зависи от условията Norddeutsche да придобие най-малко 80 на сто от акциите на Cumerio и сделката да получи одобрението на регулаторните органи. 

Централата на новата компания ще се намира в Хамбург.

У нас Cumerio притежава „Кумерио Мед” АД, което управлява медодобивния завод в Пирдоп. През март миналата година дружеството получи сертификат за инвеститор първи клас за плановете си да вложи 82 млн. евро в комбинат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още