IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските пазари се понижиха заради опасения от инфлационен натиск

16:39 | 25.06.07 г.
Щатските пазари се понижиха заради опасения от инфлационен натиск
Wall Street регистрира седмица с значително повишение, като Dow Jones загуби почти 300 пункта. През цялата седмица пазарът бе неспокоен и търсеше причини да обоснове по-нататъшни покачвания. От друга страна, неизвестните бяха много, което породи редица опасения, заради които в крайна сметка индексите поеха надолу и се върнаха до стартовите нива от предходната седмица.

Притесненията на инвеститорите идваха главно от три посоки. Това бяха представянето на икономиката и в частност възникващите опасения за повишаване на лихвите, както и постоянно покачващите се цени на петрола, които се задържаха през седмицата на нива около 70 долара за барел. Опасения идваха и от високата доходност по 10-годишните облигации, които дават добра безрискова алтернативна доходност.

През седмицата Филаделфийският федерален резерв оповести, че регионалното производство има най-силния ръст от април 2005 година насам. Банковият индекс за регионална производствена активност скочи до 18 пункта при очаквания за 6 пункта и 4.2 за предходния месец май.

Министерството на труда пък оповести, че молбите за безработицата са повече от очакваните - 324 хил. спрямо очаквания за 310 хил. Заради това инвеститорите се опасяват, че инфлационният натиск, който идва от пазара на труда може да подтикне Федералния резерв да повиши лихвите.

Облигациите, които губят стойност, когато се покачва инфлацията, също са под натиск от няколко седмици на база нарастване на инфлацията в глобалната икономика.

Натиск върху пазара оказа и високата цена на петрола, който се задържа около психологическото ниво от 70 долара за барел, макар че в четвъртък цената му отстъпи под 69, което може би се оказа и положителен знак за обрата в търговията и излизане на индексите на зелена територия за кратко в четвъртък. Причината за скока на петрола бе поредната стачка на работниците в най-големия производител на петрол в Африка – Нигерия.

На корпоративно ниво седмицата ще се запомни с горещото първично публично предлагане на Blackstone Group LP. Компанията успя да натрупа над 4 млрд. долара от предложените акции, като цената им тръгна от горната граница на първоначално определения диапазон за търговия и скочи с цели 13,4% още в първия ден на предлагането, като достигна цена от 35,15 долара за акция.

Незначителна подкрепа за пазара оказа и сделката на подразделението на General Electric Co. - GE Energy Financial Services, която закупи дял от HM Capital Partners LLC за 603 мил. долара.

Индексите се поразклатиха и след като един от стълбовете за продажба на дребно на техника в американската икономика - Best Buy, даде основание за притеснения относно потребителските разходи, които може да се окажат по-слаби от очакваното през останалата част на 2007 година и фискалната 2008, след като компанията понижи прогнозите за продажбите си през следващата година.

В следващата седмица основните акценти ще са върху индивидуалните корпоративни резултати на компаниите и решението на ФЕД за по-нататъшната политика относно движението на лихвените проценти в САЩ. Благоприятно влияние на пазара може да окажат и евентуални новини за сливания и поглъщания, които са главните фактори за сериозния ръст на индексите от началото на годината.

Технически анализ

Dow Jones

Тази седмица Dow за трети пореден път се опита да пробие рекордното си ниво на 13 687, което засега се оказва буфер и веднага отпраща индекса в обратна посока. В посока надолу индексът проби една от краткосрочните подкрепи на нивото 13 415 и се запъти към следващите важни нива 13 250 и 13 037.

Във възходяща посока непосредствената съпротива остава рекордното ниво от 13 687. При пробив на това ниво в следващите сесии следващите съпротиви са на нивата от 13 805 и 14 000.


Подкрепа
13 250
13 037
12 812
Съпротива
13 685
13 805
14 000
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 22.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още