IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се понижи след края на стачката в Нигерия

Анализаторите са раздвоени относно посоката, която цените на черното злато ще поемат през тази седмица

11:28 | 25.06.07 г.
Петролът се понижи след края на стачката в Нигерия

Петролните фючърси се понижиха днес, след края на стачката на петролните работници в Нигерия, която заплашваше редовността на доставките от африканската страна.

Лидерите на профсъюзите прекратиха протестните действия, след като правителството се съгласи да ограничи ръста на цените на петрола в страната, както и да ревизира продажбите на две държавни рафинерии.

Масовите стачки не продължават повече от една седмица дори и в страни като Нигерия.“, коментира Стийв Роулс, анализатор в CFC Seymour Ltd. в Хонконг, цитиран от Bloomberg. „Като цяло настроенията в момента клонят към достатъчни запаси.“, смята още експертът.

Договорите за доставка на суров петрол през август паднаха с 62 цента, или с 0,9 на сто, до 68,52 долара за барел. Миналата седмица цената на „черното злато“ стигна 9 месечен връх – 69,14 долара за барел, след като се повиши с 0,7 на сто, или с 49 цента, на 22 юни.

"Ралито" на петролните фючърси в Ню Йорк бе причинено от спекулации, че масовата стачка на петролните работници в Нигерия може да застраши доставките на петрол, както и след новините, че рафинериите в САЩ са намалили производствените капацитети в пиковия сезон на потребление на бензин в САЩ между юни и септември.

Лондонският сорт Брент също се понижи днес. Фючърсите с доставка през август паднаха с 0,89 на сто, или с 0,63 цента, до 70,55 долара за барел.

Фючърсите, търгувани в Ню Йорк, се оценяват спрямо петролния сорт WTI – West Texas Intermediate, а тези в Лондон – спрямо сорта Брент.

За седмицата преди 15 юни бензиновите запаси в САЩ се задържаха на 203,3 млн. барела, което все още е с 4,2 на сто по-ниско от средната им стойност за този период на годината за последните 5 години.

Към момента бензиновите фючърси с доставка през юли се търгуват на 2,2805 долара за галон, след като на 22 юни стигнаха 2,2866 долара - най-високата им стойност от 29 май насам.

Експертите са раздвоени относно посоката, която цените на черното злато ще поемат през тази седмица. Според 18 от общо 48 анализатори, запитани от Bloomberg, цените на петрола ще се повишат през тази седмица. 12 предричат, че няма да има значителни промени в цените на горивото, а останалите 18 смятат, че през тази седмица петролът ще се понижи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още