IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари се понижават поради проблемите в жилищния сектор в САЩ

Очакванията са данните за продажби на нови домове в Щатите, които трябва да излязат тази седмица, да покажат спад

11:01 | 25.06.07 г.
Азиатските пазари се понижават поради проблемите в жилищния сектор в САЩ
Азиатските пазари се понижиха в първата търговска сесия тази седмица след сигналите, че щатският жилищен сектор не се възстановява толкова бързо, колкото се очакваше. Очакванията са данните за продажби на нови домове в САЩ, които трябва да излязат тази седмица, да покажат спад.

„В световен мащаб акциите се понижават всеки път, когато има лоши новини за щатския жилищен пазар, защото това може да засегне и други сектори на икономиката“ коментира пред Bloomberg Ерик Бетс от Nomura Australia Ltd. в Сидни. „Това няма да е добре за компаниите, които зависят от щатския потребител“, добавя експертът.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,4 на сто до 152,94 пункта.

Японският бенчмарк Nikkei 225, включващ 225-те най-големи компании на борсата в Токио, се понижи с 0,56 на сто, или със 101,15 пункта до 18 087 след няколкодневното си рали през изминалата седмица.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng загуби 0,22 на сто, или 47 пункта и последно беше 21 952 пункта.

Книжата на Sony, най-големият производител на видеоигри в света, се понижиха с 1,4 на сто до 6 460 йени за акция. Акциите на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, се понижиха с 1,2 на сто до 34,94 австралийски долара за акция.

Като основна причина за спада на азиатските пазари анализатори на Bloomberg изтъкват все още проблемната ситуация в жилищния сектор на САЩ. Според консенсусните прогнози данните днес на Националната асоциация на посредниците при продажба на недвижими имоти (National Association of Realtors) ще покажат, че продажбите на съществуващи домове са се понижили до 5,972 млн. през май от 5,999 млн. за предходния месец.

Според медианната прогноза на запитаните от Bloomberg специалисти новите домове, продадени през май, са намалели на 925 000 от 981 000 през април. Така, ако прогнозите се оправдаят, сборът от продажбите на нови и съществуващи домове ще бъде 6,897 млн., което е най-ниската му стойност от април 2003 г. насам.

Тъй като за много компании от Азия американският пазар е основен, новините за проблеми в жилищния сектор на САЩ и спекулациите, че те ще „прелеят“ и в други сектори на икономиката, понижават пазарната стойност на азиатските компании.

Пазарите в Тайван обаче отбелязаха ръст и основните индекси там стигнаха седемгодишни върхове. Тайванските акции се повишиха, след като Citgroup Inc. подобри оценката си за фондовите пазари в страната. Индексът Taiex се повиши с 1,43 на сто, или с 126,28 пункта до 8 939 пункта.

Пазарите в Тайланд също регистрираха ръст, като основният бенчмарк Thai Set 50 се повиши с 0,21 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още