IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позор за британската нация – милионерите не си плащат данъците

Само един от всеки шестима британски милионери си плаща подоходния данък

17:09 | 22.06.07 г.
Позор за британската нация – милионерите не си плащат данъците

Британските богаташи се възползват от законодателни вратички, за да избегнат плащането на данъци върху доходите си в размер на общо 2 млрд. паунда годишно, сочат официални данни на правителството, цитирани от Daily Mail.

Само един от всеки шест човека, които печелят над 10 млн. паунда годишно, плаща данък за доходите си, а останалите се възползват от пропуски в законодателството, за да избегнат бремето.

Британските депутати определиха разкритията като „позор за нацията“ и се обърнаха с призив към Гордън Браун да ограничи тези възможности за неплащане на данъци.

Роналд Коен, един от най-богатите хора на Острова, предупреди, че може да се очакват и протести по улиците заради излязлата информация и нарастващата пропаст между бедни и богати.

Разкритията сочат, че от над 400 британски жители, които печелят или имат възможност да печелят над 10 млн. паунда годишно, едва 65 са попълнили данъчна декларация през периода 2004 – 2005 г.

Останалите се възползват от различни методи, за да избягват плащанията, включително като заявят, че не са с британско жителство или отклоняват приходите си към офшорни компании.

Най-често срещаната вратичка е условието за временно жителство, което позволява на чуждестранни милионери да имат седалище във Великобритания, но да не плащат данък за печалбата си в чужбина. За периода 2004 – 2005 г. 112 хил. души са се възползвали от тази опция.

Британските граждани могат да избегнат плащането на данъци и ако прекарват не повече от средно 90 дни годишно в страната за период от 4 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още