IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Придобиванията за първото полугодие достигнаха рекордните 2,5 трлн. долара

За първи път от 2003 г. придобиванията и сливанията в Европа изпреварват тези в Щатите

15:13 | 22.06.07 г.
Придобиванията за първото полугодие достигнаха рекордните 2,5 трлн. долара

Сливанията и придобиванията за първите шест месеца на годината достигнаха рекордна стойност, подкрепени от битката за холандската група ABN Amro и бързия растеж на частния капиталов сектор, съобщи АФП, позовавайки се на проучване на канадския източник на финансови новини Thomson Financial.

Списъкът (включващ приключили и текущи сделки) показва, че придобиванията и сливанията за първото полугодие възлизат на обща стойност от 2,5 трлн. долара (1,87 трлн. евро). Спрямо същия период на миналата година това представлява ръст от впечатляващите 53%.

Същевременно за първи път от 2003 г. придобиванията и сливанията в Европа за първото полугодие изпреварват тези в Щатите, като достигат стойност от 983 млрд. долара, което е ръст от 67 на сто.

Проучването обаче е до известна степен изкривено заради присъствието на две конкурентни оферти в битката за най-голямото поглъщане в банковия сектор – това за ABN Amro.

През април ABN Amro се споразумя с британската банка Barclays, чиято оферта беше за 90,8 млрд. долара, по данни на Thomson Financial.

Впоследствие обаче европейски банков консорциум, включващ Royal Bank of Scotland, белгийско-холандската група Fortis и испанската Santander Central Hispano, предложи още по-висока сума от 97 млрд. долара.

При отпадането на една от двете оферти Европа ще загуби лидерството, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 22.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още