IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските пазари се повишават, добри новини за ипотечния сектор на страната

Проучване на Федералния резерв във Филаделфия показа добро състояние на производството в САЩ

10:30 | 22.06.07 г.
Щатските пазари се повишават, добри новини за ипотечния сектор на страната

Основните американски борсови индекси регистрираха повишения по време на търговската сесия вчера. Причина за ръста на щатските пазари бяха добрите новини за местната икономика, които намалиха притесненията, че кризата в ипотечния сектор на страната ще засегне и други сектори.

Преди две седмици Merrill Lynch & Co обнадежди инвеститорите, че финансовите компании, отпуснали „лоши“ ипотечни заеми, няма да бъдат толкова сериозно засегнати, колкото се очакваше.

Индексът Dow Jones Industrial Average (DJIA), включващ 30-те най-големи американски компании, се повиши с 0,42 на сто, или 56,42 пункта, и затвори при ниво от 13 545,84 пункта.

Широкият S&P 500 скочи с 0,62 на сто, или с 9,35 пункта до 1 522,19. Богатият на „сини чипове“ Nasdaq се увеличи с 0,65 на сто, или със 17 пункта и затвори при нива от 2 616,96 пункта.

Акциите на 22 от компаниите, съставляващи DJIA, регистрираха повишения, а само на 8 се понижиха. Сред най-поскъпналите компании от Dow Jones бяха Boeing, Intel, Coca-Cola и American Express.

Advanced Micro Devices Inc., вторият по големина производител на компютърни процесори в света, и производителят на графични чипове Nvidia Corp регистрираха най-голямо повишение от компаниите, съставляващи Standard & Poor's 500.

Акциите се повишиха, след като проучването на Федералния резерв във Филаделфия показа, че състоянието на производствения сектор в страната не е било толкова добро от последните 2 години.

„Имаше несигурност в пазара като цяло, но изглежда това премина“, коментира пред Bloomberg Джеймс Гоул от Boston Advisors LLC в Бостън. „Подобренията в технологичния сектор ще помогнат да се компенсират слабостите в другите сектори, особено във финансовия“, смята още специалистът.

Производителите на компютърни чипове бяха сред водещите компании на американските пазари, след като станаха причина за повишение и на азиатските пазари вчера.

Акциите на AMD се повишиха с 1,08 долара и последно се търгуваха за 14,72 долара за акция. Книжата на Nvidia Corp. поскъпнаха с 3,12 долара и затвориха при 42,98 долара за брой.

Причина за скока на акциите на производителите на чипове бе драматичното увеличение на цената на 512-мегабитовите DRAM чипове със 17 на сто до 2,21 долара на борсата DreamExchange.com, което се използват като бенчмарк за световните цени на чипове.

Компаниите от финансовия сектор също регистрираха ръст и възстановиха част от загубите си от последните няколко дни.

Енергийните компании също увеличиха пазарната си капитализация. Акциите на компаниите от сектора се увеличиха с 2 на сто и бяха най-повишилата се група от 10-те индустриални групи, съставляващи индекса S&P 500. Книжата на Exxon, най-голямата петролна компания в света, нараснаха с 1,48 долара и последно се разменяха за 84,20 долара за ценна книга. Акциите на втората по големина компания за производство и преработка на нефт в света – Chevron Corp., прибавиха 1,88 долара към стойността и достигнаха 82,85 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още