IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Аржентина и Перу сред десетте най-перспективни пазара на работна ръка

На първо място в класацията по очакван ръст на работните места се нарежда Сингапур, САЩ остават последни

15:57 | 20.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Аржентина и Перу сред десетте най-перспективни пазара на работна ръка

Южна Америка е сред "най-горещите" места за пазара на работна ръка в момента, пише списание Forbes. Поне такъв е случаят, след като Аржентина и Перу се присъединиха към традиционните икономически сили като САЩ, Канада и Хонконг сред страните с най-големи перспективи пред пазара на труда за третото тримесечие на тази година.

Въпреки че и двете южноамерикански страни имат да извървят дълъг път, преди да отпаднат съвсем от редиците на най-бедните, те отбелязват голям ръст, възстановявайки се от много слабия си период през 90-те години. По-свободната търговия, инвестициите в частния сектор, по-специално в минния и телекомуникационния, плюс растящите цени на стоките започват да показват признаци, че се изплащат. Икономиката на Перу е нараснала с 6,5% през 2006 г., а тази на Аржентина - с 8,5%.

Все пак икономическият възход на региона все още е базиран повече на един вид неизбежно възстановяване, отколкото на много структурни промени, смята Джефри Джорес, изпълнителен директор на международната фирма за набор на персонал Manpower.

Латинска Америка трябва да развие повече индустрии, ориентирани към работната ръка, за да допълни изискващите много капитал минен и телекомуникационен сектор, допълва Барт ван Арк, изпълнителен директор за икономически проучвания към Conference Board. По думите му тепърва предстои да стане ясно дали скорошният бум в икономиката ще се задържи.

Тримесечното проучване на Manpower за перспективите пред пазара на работна ръка, в което са включени над 50 хил. работодатели в 27 страни, поставя Перу на второ място, а Аржентина - на четвърто, по очакван ръст на работните места в периода юли-септември.

На първо място се нарежда Сингапур, чиято свободна пазарна икономика печели много от износа на електроника. Минималната намеса на правителството в бизнеса означава и повече работни места. Трета е Индия, където двуцифреният ръст на сектора на услугите се допълва от 9% ръст в производството.

На пето място в Канада, чиято икономика и пазар на труда обикновено се развиват в синхрон с тези на САЩ - най-големият й търговски партньор. Шеста е Норвегия. Икономиката на страната е силно зависима от петрола и поддържането й на достигнатото ниво в дългосрочен план ще бъде предизвикателство.

Седма е Австралия, където секторът на услугите представлява две трети от икономиката, а износът на минерали и други природни ресурси рязко скочи, откакто Китай се превърна в голям потребител. "Съседката" й Нова Зеландия е осма.

Най-свободната икономика според класацията на Heritage Foundation - Хонконг, остава девета, но е сред най-привлекателните дестинации за бизнеса и финансовите пазари.

Последни в топ десет са САЩ - икономистите очакват ръст на работните места тази година въпреки забавяне на корпоративните печалби.

Единствен представител на Европа в топ 10 остава Норвегия, тъй като Старият континент изостава в сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още