IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари с петдневно рали

Доходността на 10-годишните облигации загуби почти 0,15 процентни пункта през последните 3 дни

11:40 | 20.06.07 г.
Азиатските пазари с петдневно рали

Азиатските бенчмаркове се повишиха за пети пореден ден, водени от компаниите износители и от спада на доходността на американските облигации. Скокът в цените на щатските ценни книжа (и респективно понижението на доходността им) намали притесненията на пазара, че лихвените проценти в най-голямата световна икономика няма да бъдат увеличени.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, включващ най-големите компании в Азия, Австралия и Нова Зеландия, стигна нови рекордни стойности. Бенчмаркът се повиши с 0,5 на сто на азиатската борсова сесия рано тази сутрин и затвори при нива от 154,24 пункта. През последните 4 дни индексът се повиши с 2,7 на сто.

Японският Nikkei 225, включващ акции на 225-те най-големи компании на борсата в Токио, се повиши с 0,3 на сто до 18 211,68 пункта. Хонконгският Hang Seng спечели 1,01 на сто и стигна нива от 21 800 пункта. Тайванският Taiex се повиши с 2,1 на сто и достигна най-високата си стойност за последните 7 години – 8 755 пункта.

Акциите на Toyota се повишиха с 0,1 на сто до 7 740 йени за ценна книга, след като инвеститорите намалиха „залозите“, че от Федералния резерв ще увеличат лихвените проценти. Причина за тези спекулации беше повишението на американските облигации. Доходността на 10-годишните облигации загуби почти 0,15 процентни пункта през последните 3 дни след негативните новини вчера за строителния сектор на САЩ.

Пазарите в Китай обаче отчетоха понижение. Индексът CSI 300, бенчмарк за китайския фондов пазар, загуби 2,24 на сто (95,40 пункта) и затвори при нива от 4 157,6 пункта.

Това не попречи обаче на най-голямата петролна компания в Китай да увеличи пазарната си капитализация и акциите на PetroChina се повишиха със 7 на сто на борсата в Хонконг, като последно се търгуваха на рекордните стойности от 11,94 хонконгски долара. Компанията чака одобрение от регулаторните органи за продажба на 4 млрд. акции на борсата в Шанхай. Продажбата цели да набере 43 млрд. юана (5,6 млрд. долара).

Cnooc Ltd., която е най-голямата китайска офшорна петролна компания, повиши цените на акциите си с 3,3 на сто и акциите й затвориха при 9,18 хонконгски долара.

Акциите на компаниите от суровинния сектор поевтиняха, след като цените на металите се понижиха вчера на лондонската борса. BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, понижи пазарната си капитализация с 1,1 на сто до 34,55 австралийски долара. Акциите на Rio Tinto, третата по големина минна компания в света, загубиха 0,7 на сто до 100,49 австралийски долара. Вчера акциите на компанията се превърнаха в първите на борсата в Австралия, които минаха нивото от 100 долара.

Претеглената средна стойност на най-търгуваните метали на Лондонската метална борса се понижи с 2 на сто вчера. Медта се понижи с 1,5 на сто, докато никелът падна с цели 7,2 на сто. Цинкът загуби 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още