IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Microsoft купи дял от китайски производител на телевизори за 12 млн. долара

Двете компании ще си сътрудничат в разработването, производството и маркетинга на телевизори, компютри и др.

16:59 | 18.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft купи дял от китайски производител на телевизори за 12 млн. долара

Производителят на софтуер Microsoft Corp. постигна споразумение за закупуването на дял в китайската компания Sichuan Changhong Electric Co. за 94 млн. юана (12,3 млн. долара), съобщи Ройтерс.

Освен придобиването на дела от близо 1% (по изчисления на Ройтерс), двете компании ще си сътрудничат в разработването, производството и маркетинга на телевизори, компютри и други дигитални продукти за домашно развлечение, се казва в изявление на Sichuan Changhong до борсата в Шанхай.

Проектът е изправен пред пречките, с които са се сблъсквали и други подобни партньорства в миналото, но сега пазарът е по-зрял, а Changhong е основен играч на пазара, смята Сигур Леун, ръководител на отдела за IT проучвания към базираната в Пекин Analysys International.

Действията на Microsoft напомнят проекта й Венера от 1999 г., който включваше операционна система, която да позволи на китайските компании за електроника да комбинират уеб браузър, персонален компютър и плейър за видео компакт дискове в една кутия, освен телевизора.

"Този проект се провали заради ниската скорост на интернет връзките", смята Леун.

Оттогава Китай се е превърнал във вторият по големина интернет пазар след САЩ с близо 140 млн. потребители и растяща употреба на високоскоростен интернет.

И този път обаче успехът на проекта не е гарантиран, коментира още Леун, като добавя, че и други компании са правили опити в тази сфера без голям очевиден успех.

Китайската компания ще прехвърли 15 млн. нови акции на Microsoft на цена 6,27 юана всяка, или с 43 на сто по-малко от последната им цена на търговия на 10,92 юана.

Акциите на Changhong достигнаха днес дневния си лимит от 10 на сто ръст, повеждайки нагоре и други технологични книжа като тези на TCL Corp., които добавиха 4,72 на сто, и Datang Telecom Technology Co. (+5,02 на сто).

Китайската компания има продажби на стойност 4,97 млрд. юана за първото тримесечие на 2007 г., а печалбата й е скочила с 24 на сто на годишна база до 96,32 млн. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още