IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврокомисар: Газпром може да продаде разпределителната си мрежа в Европа

Планът предвижда разделяне на добива от разпределението на природен газ

12:54 | 18.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Еврокомисар: Газпром може да продаде разпределителната си мрежа в Европа

На руския газов монополист „Газпром“ може да се наложи да разпродаде своите разпределителни активи в Източна Европа, ако планът за реформиране на енергетиката, предложен през януари, бъде приет, заяви ръководителят на антимонополното ведомство на ЕС Нели Крус, цитирана от AP.

Планът предвижда разделяне на добива от разпределението на природен газ. „Всичко това има отношение към „Газпром“ - те не могат да изпълняват две роли – е заявила еврокомисарят по въпросите на конкуренцията.

Газпром“ не може да притежава газоразпределителната мрежа на страните, в които доставя природен газ. Те трябва да разделят тези видове дейности“, допълва Крус. По думите й настоящото състояние на енергийния пазар не съответства на понятието „равни възможности“. 

Франция и Германия, където добивът и разпределението се контролират от крупни компании, както и преди са против плана. 

Газпром“ е удивен от заявлението на еврокомисаря, е коментирал пред „Эхо Москвы“ източник от компанията. По думите на източника преди около две седмици предложението на ЕК за разделяне дейностите на енергийните дружества в Европа е обсъждано на заседание на Съвета министрите на енергетиката от ЕС и е отхвърлено. Източникът добавя: „Освен това този въпрос не касае „Газпром“, защото ние имаме дял само в офшорния проект „Нордстрим“, който не е на територията на Евросъюза“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още