IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се търгува близо до 9-месечен връх

Цената на черното злато ще продължи да се повишава и тази седмица, прогнозират експерти

11:45 | 18.06.07 г.
Петролът се търгува близо до 9-месечен връх

Цената на петрола се задържа близо до 9-месечния си връх тази сутрин в Ню Йорк поради спекулациите, че запасите от бензин няма да успеят да задоволят пиковото потребление на горивото през този сезон в САЩ.

Изминалата седмица бе богата на новини, които подкрепяха цената на черното злато. На 15 юни цената на петрола стигна 68 долара за барел, след като стана ясно, че Valero Energy Corp. са затворили една от рафинериите си в Тексас. На 13 юни седмичният доклад на енергийното министерство на страната показа, че рафинериите са работили на по-ниски капацитети. Вчера стана ясно, че въоръжени групи в Нигерия са отвлекли 24 работника от петролно поле на Eni SpA, които са задържани като заложници.

„Ниските капацитети на рафинериите означават, че по-малко продукция излиза на пазара и това е значителен проблем“, коментира пред Bloomberg Жерард Бърг, специалист по енергетика в National Australia Bank в Мелбърн. „Капацитетите са по-ниски от очакванията на пазара“, заяви още Бърг.

Рафинериите са преработвали петрол на 89,2 на сто от пълния си капацитет през седмицата преди 8 юни. Това е най-ниският производствен капацитет на щатските рафинерии за този период на годината за последните 15 години. Оперативните капацитети са с 1 на сто по-ниски от същия период на миналата година.

Юлските фючърси за доставка на суров петрол стигнаха 68,10 долара за барел днес, или с 10 цента повече от стойността им миналата седмица. Спрямо миналата година обаче цените на петрола са все още с 1,3 на сто по-ниски.

Лондонският сорт Брент също регистрира повишение. Цените на договорите за доставка на Брент през юли се повишиха с 10 цента до 71,57 долара за барел.

Петролна станция в Нигерия бе обект на атака на въоръжена група, като 24 работника са задържани като заложници, предаде Reuters, цитирайки анонимен източник. Атаката е срещу петролното поле Огбаинбири в щата Бейлеза, което произвежда 40 000 барела на ден и се експлоатира от италианската компания Eni SpA.

Според Бърг несигурната ситуация в Нигерия създава предпоставки за още повишения на цените на черното злато.

Цените на петрола ще продължат да се повишават и тази седмица, сочи проучване на Bloomberg. 18 от общо 37 запитани анализатори смятат, че цените на черното злато ще се повишат, според 10 ще останат непроменени и само 9 очакват понижение.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още