IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари със значителен ръст за трета поредна сесия

Основните индекси в Китай, Хонконг и Южна Корея стигнаха до рекордни стойности днес

10:48 | 18.06.07 г.
Азиатските пазари със значителен ръст за трета поредна сесия

Азиатските основни индекси се повишиха тази сутрин за трета поредна сесия, след като цените на петрола и металите скочиха, а йената се понижи.

Индексите в Китай, Хонконг и Южна Корея стигнаха до рекордни стойности днес.

Търсенето на суровини е ключов мотив за инвеститорите, базиран до голяма степен на очакванията, че потреблението в Китай ще продължава“, коментира пред Bloomberg Атул Леле от White Funds Management в Сидни. „Rio Tinto играе важна роля в това предвид размера на компанията“, заяви още експертът.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, включващ най-големите компании на борсите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 1,2 на сто до 153,43. Така увеличението му за последните две сесии стана 1,4 на сто. Индексите в Сингапур, Индонезия и Филипините също регистрираха значителни повишения.

Японският бенчмарк Nikkei 225 прибави 1 на сто до 18 149,52 пункта. Хонконгският Hang Seng спечели 2,21 на сто, или 465,35 пункта, до ниво от 21 482. Китайският CSI 300 се повиши с 2,8 на сто до 4 214 пункта.

Ръстът на цените на металите бе движещият фактор зад повишението на акциите на компаниите от суровинния сектор.

Rio Tinto, третата по големина минна компания в света , повиши цените на акциите си с 2,7 на сто до 100 австралийски долара за ценна книга и така стана първата акция на борсата в Австралия, която достигна трицифрена цена от отварянето на борсата през 1987 г.

BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, повиши пазарната си стойност с 2 на сто, като последно акциите се търгуваха за рекордни 34,68 австралийски долара за ценна книга. Jiangxi Copper Co., вторият по големина производител на метали в Китай, повиши цената на акциите си с 1,5 на сто до 13,84 хонконгски долара за брой.

Претеглената средна стойност на 6-те най-търгувани метали на борсата в Лондон се повиши с 0,7 на сто на последната борсова сесия в петък. Медта скочи с 0,6 на сто, никелът - с 0,1 на сто, а цинкът - с 0,7 на сто.

Цените на акциите от суровинния сектор намериха подкрепа и във високите цени на петрола. Юлските фючърси за доставка на петрол, търгувани в Ню Йорк, стигнаха 68,04 долара за барел.

Цените на металите и петрола се повишават заради търсенето на тези суровини в Китай и Индия, където икономическият ръст е голям“, коментира Елън Коен от JPMorgan Private Bank в Сингапур. „Този ръст, заедно със силния пазар в САЩ, ще подкрепя ръста на азиатските фондови активи“, заяви още анализаторът.

Освен във високите цени на суровините, цените на азиатските акции намериха подкрепа и в ниската йена. Ниската стойност на японската валута прави износът от страната по-конкурентоспособен на другите пазари. Йената изгуби 1,4 на сто от стойността си през миналата седмица спрямо долара, като стигна 123,44 - най-ниската стойност на японската валута от декември 2002 г. Спрямо еврото йената се повиши още повече – с 1,52 на сто и стигна 165,26 йени за евро, което бе най-ниската стойност на японската валута, откакто еврото е в обращение от 1999 г. насам.

В резултат на това Toyota, най-големият производител на автомобили в света, повиши цените на акциите си с 0,5 на сто до 7 730 йени. Голяма част от продажбите на компанията се реализират в САЩ и еврозоната и така не рядко може да се наблюдава обратна корелация между стойността на йената и цените на акциите на Toyota.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още