IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София е най-евтиният град за емигранти в Европа, Москва – най-скъпият

Разходите за редица стоки и услуги в руската столица са с 34,4 на сто по-високи от тези в Ню Йорк

10:37 | 18.06.07 г.
София е най-евтиният град за емигранти в Европа, Москва – най-скъпият

Москва продължава да бъде най-скъпият град в света за емигранти или чуждестранни граждани, които временно пребивават в руската столица, сочи проучване на британската компания за набиране на служители Mercer HR, цитирано от AFP.

На второ място в класацията се изкачва Лондон (от пето през миналата година), на трето е Сеул, следван от Токио и Хонконг.

За пета поредна година най-евтиният град в света е парагвайската столица Асунсион.

В Европа най-евтиният град за емигранти е София.

Като база за сравнение в проучването са ползва най-скъпият град в САЩ – Ню Йорк. Съпоставени са разходите в 143 града за над 200 стоки и услуги, сред които тези за жилище, транспорт, храна, облекло, стоки за дома и развлечения.

Разходите в Москва са с 34,4% по-високи от тези в Ню Йорк, като е отчетено повишение от близо 11 на сто спрямо миналата година. Според Mercer то се дължи на нарастване на стойността на рублата спрямо щатския долар, което, заедно с увеличаващите се наеми, е повишило разходите на емигрантите.

В Лондон е отчетено дори още по-голямо поскъпване – почти 16 на сто, с което британската столица вече е с 26,3% по-скъпа от Ню Йорк. Сеул е с 22,4% по-скъп, Токио – с 22,1% и Хонконг – с 19,4%.

В челната десетка влизат още европейски градове: Копенхаген е на шесто място с 10,2% по-големи разходи спрямо Ню Йорк, Женева - на седмо (+9,8%), Цюрих е на девето (+7,6%) и Осло е на десето (+5,8%).

На осмо място е Осака, като разходите в японския град са с 8,4 на сто повече от базовите.

Други по-скъпи от Ню Йорк градове са Милано (на 11-то място с 4,4% по-големи разходи), Санкт Петербург (12-то място, плюс 3%), Париж (13-то, плюс 1,4%) и Сингапур (14-то, плюс 0,4%).

В тазгодишното проучване има значителни размествания в класирането, особено в Европа, поради силното евро и слабия долар, коментират от Mercer.

От своя страна, щатските градове и тези в страните, където валутата е обвързана към долара, са отишли по-надолу в класацията.

Китайските градове също се придвижват надолу. Пекин е на 20-то място (с 4,1% по-евтин от Ню Йорк), а Шанхай е на 26-то (минус 7,9 на сто). Според Mercer това се дължи на намаляване на стойността на китайския юан спрямо еврото.

Поскъпването на имотите в Индия пък е издигнало градовете нагоре, като Мумбай стига до 52-ро място от 68-мо миналата година, става ясно от проучването.

Най-скъпите градове в Южна Америка са Сао Пауло и Рио де Жанейро.

Емигрантите ще трябва да се справят с по-високи ежедневни разходи в Австралия отколкото в Нова Зеландия. Сидни е най-скъпият град в региона (на 21-во място, с 5,1% по-евтин от Ню Йорк), а Уелингтън е най-евтиният (на 111-то място, 28,2 на сто по-евтин от американския град).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още