IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street игнорира политическите настроения в САЩ

Борсовите индекси се повишиха през седмицата, въпреки рекордно ниския рейтинг на одобрение на президента Буш

13:48 | 16.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street игнорира политическите настроения в САЩ
Щатските борсови индекси регистрираха нови повишения тази седмица, въпреки рекордно ниския рейтинг на президента Джордж Буш. Wall Street не се влияе от политическите настроения, смята Марк Хълбърт от електронното издание MarketWatch.

В сряда бяха публикувани данни от проучване на Wall Street Journal и NBC News, което показа, че рейтингът на одобрение на американския президент се е понижил до 29% - най-ниското ниво откакто Буш заема поста. Едва 19% от анкетираните са на мнение, че САЩ „върви“ в правилната посока, докато 68% считат, че ситуацията се влошава.

Според Хълбърт, резултатите от проучването са предизвикали тревога в Белия дом, навявайки болезнени спомени за втория мандат на президента Никсън, съвпаднал с борсовия срив през 1973-1974 г. Ниският президенстки рейтинг тогава е смятан от някои анализатори за един от факторите, довели до краха на фондовия пазар.

В последните три дни от изминалата седмица обаче, индексите в САЩ регистрираха повишения. Широкият S&P 500 добави 1,6% на седмична база до ниво от 1 532,91 пункта. Dow Jones Industrial Average също се повиши с 1,6% до 13 639,48 пункта.

Притесненията за евентуален борсов спад, повлиян от ниския рейтинг на Буш, са неоснователни.“, смята Марк Хълбърт.

Аргументите му се базират на анализ на исторически данни за президентските рейтинги, публикувани от U.S. Officials' Job Approval Ratings (съвместен проект на University of Rochester, University of North Carolina at Chapel Hill и George Washington University).

Сравнението между тяхното изменение и фондовия пазар, показва че не съществува корелация. В анализа използвах не само абсолютните стонйости на рейтингите, но и тендециите за определени периоди от време. Сравнявах ги с реакциите на фондовия пазар за период от един месец до една година след обявяването на съответния рейтинг.“, пояснява Хълбърт.

По ирония на съдбата, един от примерите, в които пазарът не реагира негативно на ниския рейтинг, е по времето на Джорж Буш – Старши, бащата на настоящия президент на САЩ. В периода юли-август 1992 година неговият рейтинг на одобрение също пада до 29%. В следващите месеци обаче, не се наблюдава спад на фондовия пазар.“, казва още той.

Има много неща, за които инвеститорите трябва да се притесняват. Фактите обаче показват, че президентските рейтинги не са едно от тях“, добавя в заключение Хълбърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още