IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Една трета от британците са „финансови фантазьори“

На въпрос дали имат конкретни планове, засягащи бъдещото им финансово състояние, 55% от запитаните отговарят отрицателно

12:43 | 15.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Една трета от британците са „финансови фантазьори“

Една трета от британците са „финансови фантазьори“, разчитащи на пари, които може никога да не получат, показва проучване на британската финансова институция National Savings & Investments (NS&I), цитирано от Ройтерс.

Почти една четвърт от запитаните 1533 души казват, че не се притесняват за бъдещото си финансово състояние, защото очакват заплатата им да нараства.

Пет процента очакват при нужда винаги да имат възможност да вземат пари на заем, а четири на сто смятат, че е вероятно внезапно да спечелят милиони или да наследят състояние.

Общо 15% пък са тези, които признават, че въобще не мислят за финансите си.

На въпрос дали имат конкретни планове, засягащи бъдещото им финансово състояние, 55% от запитаните отговарят отрицателно.

Наистина е притеснително, че толкова голям процент от хората нямат финансови планове, още повече че значителен брой от тях основават финансовата си сигурност върху потенциала си за бъдещи печалби“, коментират авторите на изследването.

Според NS&I никога няма гаранция, че ще печелим повече с напредването на възрастта, така че е от голямо значение да започнем с финансовото планиране възможно най-рано.

Резултатите от допитването освен това са показали, че жените поемат най-голям финансов риск, тъй като две трети от тях не са взели никакви мерки, за да подсигурят финансово си бъдеще. При мъжете този дял е 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още