IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари се повишават отново след скок в цените на суровините

Средната стойност на 6-те най-търгувани метала в Лондон се повиши с 1,9 на сто вчера

10:09 | 15.06.07 г.
Азиатските пазари се повишават отново след скок в цените на суровините
Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за най-големите компании в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,8 на сто до 151,82 рано тази сутрин. От 10-те индустриални групи, съставляващи индекса, тези на компаниите от енергийния и суровинния сектор се повишиха най-много.

Японският Nikkei 225, включващ 225-те компании с най-голяма пазарна капитализация на борсата в Токио, прибави 0,72 на сто, или 129,20 пункта, и затвори при нива от 17 971 пункта.

Бенчмаркът в Хонконг – Hang Seng, се повиши с 0,69 на сто до 21 010 пункта.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 се увеличи с 0,52 на сто и последно бе 6 293 пункта.

Причина за повишението на азиатските борси тази сутрин, според анализатори, цитирани от Bloomberg, бе поскъпването на металите и петрола, което от своя страна повиши стойността на компаниите от тези сектори, както и слабата йена, която бе причина за поскъпване на акциите на големите износители.

Книжата на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, се повишиха с 0,5 на сто до 34,06 австралийски долара тази сутрин. Най-големият производител на никел в Япония - Sumitomo Metal Mining, увеличи пазарната си капитализация с 2,7 на сто и акциите се търгуваха последно на 2 715 йени за ценна книга.

Средната стойност на 6-те най-търгувани метала в Лондон се повиши с 1,9 на сто вчера. Медта се повиши с 2,2 на сто, а никелът скочи с 4,9 на сто.

Суровият петрол пък се повиши с 2,1% и последно договорите за доставка през юли се разменяха срещу 67,65 долара за барел.

Акциите на SK Corp., най-голямата рафинерия в Южна Корея, скочиха с 4,5% до 127 500 вона.

След спада на йената пък инвеститорите започнаха да спекулират, че това ще увеличи печалбите на японските износители. Относително евтина йена прави японските продукти по-конкурентоспособни в ценово отношение в чужбина.

Акциите на Honda, която продава 55 на сто от продукцията си в Северна Америка, скочиха с 1,9 на сто до 4 350 йени, след като японската валута стигна нива от 123,13 йени за долар. Toyota Motor Corp., най-големият автомобилен производител в света, повиши пазарната си стойност с 1,6 на сто до 7 700 йени. Toyota също пласира значителна част от продукцията си на американския пазар.

Изненадващо пазарите на една от най-бързо развиващите се световни икономики – китайската, се понижиха. Бенчмаркът CSI 300 падна с 1,2 на сто, след като се появиха новини, че нови акции на стойност 7,5 млрд. долара ще бъдат емитирани на китайската борса. Това увеличи спекулациите, че много от капиталите, инвестирани в акции до момента, ще бъдат пренасочени към новите емитенти.

След първоначалния си спад CSI 300 възвърна част от загубите си и към момента е с 0,38 на сто по-ниско от стойността си в началото на азиатската борсова сесия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още