IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските акции с ръст благодарение на добрите икономически данни

16:38 | 14.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските акции с ръст благодарение на добрите икономически данни
Wall Street пое малко въздух в сряда, след като излязоха по-силни от очакваните данни за икономиката на САЩ, което понижи доходността на облигациите и стабилизира пазара на акции.

Министерството на търговията оповести покачване на продажбите на дребно с 1,4% през май, като очакванията бяха за покачване с 0,7%. Това се оказа най- голямото нарастване на индикатора от година и половина насам.

Този отчет донякъде облекчи страховете на инвеститорите, свързани с това дали потребителските разходи са достатъчно високи да "бутат" икономиката въпреки нарастващите цени на бензина, както и опасението, че икономиката бе на прага на рецесия заради комбинацията от намаляващ растеж и покачващи си цени. Въпреки това все още остават опасения дали това покачващо се потребление няма да доведе до инфлационен натиск.

Доходността по облигациите, която костваше отстъпването на пазара на акции през миналата седмица, в сряда се оттегли от върховете, които регистрира във вторник, като това се дължеше на силните икономически данни. Доходността на 10-годишните облигации падна от 5,29% във вторник на 5,23 в сряда.

Покачването на цената на петрола също не можа да повлияе на пазарното покачване, въпреки че скочи с 80 цента до 66,15 долара за барел.

Силните данни за икономиката през деня помогнаха за раздвижването на пазара, но истинската картина ще дадат двата инфлационни индикатора - индексът на производствените цени в четвъртък и индексът на потребителските цени в петък. Ако данните за инфлацията излязат по-високи от очакванията и Федералният резерв реши да повишава лихвите вместо да ги намалява, както пазарът очакваше, може да станем свидетели на сериозни разпродажби на пазара на акции.

Технически анализ

Dow Jones

Dow успя в сряда за разлика от понеделник и вторник да пробие краткосрочната си съпротива на нивото от 13 454. Това дава сериозна техническа индикация, че възходящият тренд може да продължи, освен ако не бъде ограничен от силни данни за производствените цени и потребителските цени в четвъртък и петък. Следващите нива, които биха оказали съпротива във възходяща посока са 13 541, 13 685 и 13 947. В обратна посока нивата на подкрепа са 13 270, 13 207 и 13 037.

Подкрепа

13 270

13 207

13 037

Съпротива

13 541

13 685

13 947


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още