IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Боинг: Над 28 хил. нови самолетa ще бъдат поръчани до 20 години

С тази прогноза общият търговски въздушен флот в света ще нарасне до 36 400 реактивни самолетa

10:51 | 14.06.07 г.
Боинг: Над 28 хил. нови самолетa ще бъдат поръчани до 20 години
Щатският производител на самолети Боинг прогнозира, че през следващите 20 години в света ще бъдат поръчани общо 28 600 нови реактивни самолета на стойност 2,8 трлн. долара, предаде АФП.

Прогнозата е доста смела, особено предвид нарастващите притеснения за замърсяването, причинено от самолети, и плановете на ЕС да наложи квоти за емисии на въглероден диоксид на индустрията от 2011 г.

Въздухоплаването ще продължи да нараства, подкрепено от икономическия ръст, либерализацията на световната търговия и и все по-ефективните самолети“, твърди Ранди Тинсет, вицепрезидент на компанията.

Според Боинг търсенето през следващите две десетилетия ще се определя от нискотарифните превозвачи, които ще търсят по-екологични машини и ще се опитват да навлязат на пазара в САЩ.

Азиатско-тихоокеанският регион ще формира 36% от общия пазар, Северна Америка – 26 на сто, а Европа, Русия и ОНД – една четвърт.

С прогнозираните от Боинг доставки общият търговски въздушен флот в света ще нарасне до 36 400 реактивни самолета до 2026 г.

Най-много ще продължават да се търсят самолети с една пътека, което е отчасти повлияно от нискотарифните превозвачи.

Европейските евтини авиолинии се стремят да навлязат и на щатския пазар, след като министрите на транспорта от страните членки на ЕС дадоха зелена светлина за плановете за либерализиране на трансатлантическите полети съгласно т. нар. споразумение за „отворено небе“.

През май ирландският нискотарифен превозвач Ryanair поръча 27 реактивни самолета Боинг 737-800 за 1,9 млрд. долара. Миналата седмица пък Ербъс разкри, че е получил 201 поръчки за първите пет месеца на година, с което изостава от заявените 407 за Боинг.

Същевременно европейските авиолинии изразиха загриженост във връзка с предложението на ЕС да се въведат квоти за емисии на въглероден диоксид от 2011 г.

Въздействието на емисиите от самолети върху глобалното затопляне са усилва от два до четири пъти, защото самолетите, които летят на голяма височина, оставят кондензационна пътека, която засилва парниковия ефект.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още