IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Консолидацията на щатския пазар продължава

16:58 | 13.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Консолидацията на щатския пазар продължава
Акциите в САЩ продължиха да спадат, докато инвеститорите продължаваха да наблюдават отблизо нарастващата доходност на облигациите, което донякъде разби надеждите и очакванията на Wall Street, че лихвените равнища в страната ще се понижат скоро.

Доходността на десетгодишните облигации, която прави нервни инвеститорите, достигна 5,21% във вторник, което е с 0,07% нагоре от нивото в понеделник от 5,16%, но все още не е достигнато нивото от 5,25% от 2002 г.

Инвеститорите започнаха да оценяват реално ситуацията, свързана с инфлацията, която остава над нивата, предвидени от Федералния резерв, и донякъде спряха да търсят знаци за скорошно намаляване на лихвените нива. Икономическата ситуация в момента е такава, че инвеститорите имат противоречиви очаквания, които не отговарят на икономическата логика. От една страна те очакват понижаване на лихвените нива на база на слабата икономика, което да се отрази благоприятно на фондовия пазар, а от друга страна очакват добри корпоративни резултати и растеж, които няма как да не доведат до инфлационен натиск и задържане или дори повишаване на лихвените нива и съответно спад в цените на акциите.

На корпоративно ниво във вторник новините също бяха смесени. Lehman Brothers Holdings Inc. и Take-Two Interactive Software Inc съобщиха позитивни новини, а Dean Foods Co. и Texas Instruments Inc. - разочароващи.

Dean Foods, най-голямата млекопреработваща компания в САЩ, предупреди, че нейната печалба няма да отговори на очакванията на анализаторите поради нарастване на цените на суровините. Акциите й паднаха с 1,45 долара, или 4,5%, до 31,01 долара за акция.

Texas Instruments също понижи прогнозите си за финансовия си резултат за второто тримесечие. Цената на акциите й спадна с 80 цента, или 2,2%, до 34,99 долара за акция.

От друга страна Lehman Brothers, една от големите финансови компании на Wall Street, надхвърли очакванията на анализаторите и оповести по-добри резултати от очакваните. Bear Stearns Cos. и Goldman Sachs Group Inc. ще изнесат отчети по-късно през седмицата. Lehman нарасна с 1,81 долара, или 2,4%, до 77,48 долара за акция.

Производителят на видео игри Take-Two Interactive Software Inc. също ще изнесе по-слаб отчет от очаквания, но оповестените планове на фирмата да намали значително разходите си накара анализаторите да повишат рейтинга на компанията и акциите й нараснаха с 1,13 долара (6%) до 20,07 долара за акция.

Много от инвеститорите виждат в моментното понижаване на акциите краткосрочно понижение и възможност за покупка поради факта, че скоро ще започнат да излизат резултатите за второто тримесечие, които биха могли лесно да превишат очакванията на анализаторите и да продължат средносрочния „бичи” тренд.

Технически анализ

Dow Jones

Dow продължи опита си от понеделник да пробие краткосрочната си съпротива на 13 454, но не можа. Търговията през деня се проведе в тесни граници, което изразяваше балансираността между настроенията на пазара, затова при пробив в една от двете посоки се очаква да настъпи рязко прегрупиране на силите и определяне посоката на средносрочния тренд. Следващите нива, които биха оказали съпротива във възходяща посока при пробив на това ниво, са 13 685 и 13 947. В обратна посока нивата на подкрепа са 13 270, 13 207 и 13 037.

Подкрепа

13 270

13 207

13 037

Съпротива

13 454

13 685

13 947


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още