IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Microsoft срещу Google. И победителят е... Apple

Заради обвиненията в монопол, Microsoft не може да си позволи много решения, които са съвсем достъпни за Apple

16:46 | 13.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft срещу Google. И победителят е... Apple

Кой печели от размяната на шамари и обвинения в монопол между Microsoft и Google? Най-вероятно Apple, отговаря на собствения си въпрос списание Forbes.

Кратко резюме на битката: след като Microsoft се оплака относно планираното закупуване на DoubleClick от страна на Google, щатската Федерална комисия по търговията започна разследване миналия месец.

Сега Google се жалва пред Министерството на правосъдието на САЩ, че вградените параметри за търсене на десктопа на последната версия на операционната система на Microsoft - Windows Vista, пречат на работата на конкурентен продукт на Google. От главните прокуратури в няколко щата обещават да проучат въпроса.

В същото време шефът на Apple Стив Джобс е свободен да прави неща, за които Microsoft може само да мечтае и срещу които ръководителят на Google Ерик Шмит не може да се оплаче. Най-голямата новина от скорошната пресконференция на Apple беше относно нов уеб браузър за Windows. Но това е просто поредната проникване на Apple в системата.

Това се случва благодарение на дългата битка на Microsoft с антимонополните органи, вследствие на която компанията се съгласи да позволи на конкурентите си да разработват приложения, които са съвместими с Windows.

И Джобс се възползва от това. Като начало Apple може да прави с операционната си система всичко, което не е позволено за Microsoft. През януари 2001 г. Apple представи iTunes - софтуер за купуване на мултимедийно съдържание, който в момента е внедрена във всеки компютър на Apple. През януари 2003 г. компанията пусна браузър, наречен Safari, а през 2005 - версия на операционната си система OS X с вградена търсачка, наречена Spotlight. "Те са единствената компания, която всъщност изгони Microsoft от операционната си система заради интегрирания браузър Safari", коментира анализаторът Роб Ендърли относно последната версия на OS X.

И това не е всичко - от гледна точка на Apple Microsoft трябва да държи вратите си отворени за всеки един продукт на Apple. По този начин iTunes смаза алтернативния продукт на Microsoft сред потребителите на Windows.

В същото време адвокатите на Google контролират Microsoft. Microsoft унищожи компанията Netscape в края на 90-те години, като постави безплатен браузър във вездесъщата си операционна система. Сега търсачката Google е решена да не допусне това да се случи и с нея чрез вграждането на интернет търсачка в Windows.

Крайната цел на Apple, разбира се, е да продава повече хардуер, а не да изтика Microsoft като монополист на пазара на софтуер. А проблемът за Microsoft остава фактът, че Apple може просто да продължава да "подарява" софтуер, тъй като не от него печели парите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още