IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IT гиганти се запалиха по идеята за екокомпютри

Планира се инициативата да спести над 5,5 млрд. долара от разходите за електричество до 2010 г.

11:10 | 13.06.07 г.
IT гиганти се запалиха по идеята за екокомпютри

Коалиция на технологични компании и екологични организации, начело с интернет компанията Google и производителя на чипове Intel, стартира инициатива за пестене на електричество и ограничаване на емисиите, които причиняват глобално затопляне, като планира да произвежда по-енергийно ефективни компютри и сървъри, пише AP.

Инициативата си поставя амбициозни задачи за следващите четири години.

Основната е да се намали наполовина количеството електроенергия, което се консумира от компютрите до 2010 чрез използване на съществуващите технологии за пестене на енергия.

Към момента един компютър прахосва половината енергия, която поглъща, а един сървър – около една трета, твърдят експерти.

Нека създадем по-успешна IT индустрия, като повишим ефективността на компютрите“, казва Пат Гелсингър, вицепрезидент на Digital Enterprise Group на Intel. „В състояние сме да направим огромни икономии при разходите.“

Планира се инициативата да спести над 5,5 млрд. долара от разходите за електричество до 2010 г. и да намали емисиите на парникови газове с 54 млн. тона годишно – количество, което се равнява на премахването на 11 млн. коли или на 20 големи електроцентрали, захранвани с въглища, коментират представители на компаниите.

Гелсингър е изчислил, че технологиите за спестяване на енергия първоначално ще оскъпят компютрите с по около 20 долара и сървърите – с по 30 долара, но потребителите ще компенсират това повишение с по-малки сметки за ток.

Това ще усъвършенства и компютрите. Като се премахнат някои от недостатъците на машините, те ще станат по-тихи и надеждни“, добавя съоснователят на Google Лари Пейдж.

Производителите, които участват в инициативата, са се споразумели да проектират, произвеждат и продават техника, която отговаря на стандарти за енергийна ефективност, определени чрез проекта. Първоначално машините ще трябва да отговарят на щатския стандарт за опазване на околната среда Energy Star на 80%, а до 2010 г. трябва да достигнат 90%.

Компаниите планират да стартират и образователна кампания за потребителите, фирмите и правителствата, която да разяснява как да ползват компютрите си по-ефективно, например като се ползват настройки за пестене на енергия, които поставят машината в режим "sleep" или "hibernate", когато не се ползва.

Първоначалните организатори на инициативата включват Dell, Hewlett Packard, Hitachi, International Business Machines, Lenovo, Microsoft, Sun Microsystems и Yahoo.

Подобряването на енергийната ефективност на компютрите и сървърите е важна стъпка в борбата с глобалното затопляне, защото според последни проучвания работата с тях е отговорна за 2% от световните емисии на парникови газови“, твърди Джон Донъхю, вицепрезидент на екологичната организация WWF, която също участва в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още