IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руският индекс RTS се понижи с 10,35 на сто за последните два месеца

Повечето източноевропейски пазари отчетоха повишение за същия период, като само естонският и словашкият пазар се понижиха със съответно 2,75% и 4,2%

16:29 | 12.06.07 г.
Руският индекс RTS се понижи с 10,35 на сто за последните два месеца

От 13 април до днес руският бенчмарк RTS (деноминиран в щатски долари) е загубил 208 пункта, или 10,35 на сто, като към момента е на ниво от 1 800 пункта.

Руският фондов пазар се понижи най-много от всички източноевропейски индекси. Повечето източноевропейски пазари отчетоха повишение за последните два месеца, като само естонският и словашкият пазар се понижиха със съответно 2,7 на сто и 4,2 на сто. Бенчмарковете в Литва и Латвия останаха относително непроменени за същия период. За сметка на това обаче полският, унгарският и украинският пазари се изстреляха нагоре.

Основният индекс в Украйна – PFTS, се повиши с 24,37 на сто за последните два месеца. От началото на годината ръстът е 66,5 на сто.

За последните два месеца българският SOFIX спечели 4,8 на сто.

Сред най-поевтинелите компании на руския пазар са тези от енергийния сектор, като начело на пониженията са книжата на Лукойл, Роснефт, Сургутнефтегаз и Газпром. Четирите компании представляват около 44,5 на сто от пазарната капитализация на индекса RTS.

Причина за спада на цените на акциите от енергийния сектор са понижилите се цени на петрола и газта. От 29 май насам цените на петрола в Лондон намаляха с 2,4 на сто, а договорите за доставка на природен газ паднаха с 3,9 на сто от 18 май насам.

През изминалия месец акциите на Лукойл загубиха 10,6 на сто, тези на Роснефт, Сургутнефтегаз и Газпром поевтиняха съответно с 12,1 на сто, 24,6 на сто и 19,9 на сто.

Въпреки понижението си през последните седмици обаче, цените на акциите на руските компании, както и цените на горивата на международните борси са по-високи спрямо стойностите им в началото на тази година.

През 2006 г. RTS се повиши със 72,4 на сто.

Причина за понижението на руския пазар може да е растящото недоверие на западните инвеститори относно политическата ситуация в Русия. След като BP загуби потенциално печеливш договор за разработка на нефтено поле в Сибир, някои инвеститори започнаха да гледат с недоверие на перспективите за бизнес в страната и така ограничиха потока на капитали към руския фондов пазар.

Нараства и напрежението между Русия и Запада по въпросите, свързани с плановете за разполагане на американски ракетен щит в централна Европа, които се възприемат от Кремъл като директна заплаха за Русия. Също така, в ябълка на раздора между Запада и Русия се превръща и ситуацията с независимостта на Косово, където Русия подкрепя исканията на Сърбия, а Европейският Съюз и САЩ - исканията на албанското население в Косово.

Въпреки това обаче на последната среща на 8-те най-богати страни в света, Путин ясно заяви желанието на Русия да се превърне в нов финансов център и да направи рублата резервна валута за много страни.

Същевременно акциите на компаниите извън енергийния сектор продължават да растат. Книжата на Сбербанк, най-голямата компания в RTS извън енергийния сектор, са се повишили с 8 на сто от началото на годината. Тези на Мобильные ТелеСистемы и Ростелеком скочиха със съответно 11,1 на сто и 15,3 на сто.

Възможно е навлизането на чуждестранни капитали да повлияе позитивно на цената на рублата. Според данни на Руската централна банка от началото на годината до момента чуждестранните капитали, влезли в страната, са 40 млрд. долара, което е повече от предварителните прогнози на институцията.

Въпреки че силната рубла може да има негативен ефект върху износа от Руската Федерация, силната валута ще помогне за ограничаването на инфлационните напрежения. Според прогнозите на Business Monitor International (BMI) инфлацията в Русия до края на тази година ще бъде 7 на сто. През 2008 г. ръстът и ще се понижи до 6,3 на сто. През 2005 и 2006 г. ръстът на цените от потребителската кошница бе съответно 20,9 на сто и 9 на сто.

Прогнозите за ръст на реалния БВП за 2007 г. са за 6,5 на сто, а за 2008 г. - за 6,0 на сто. През 2005 г. руската икономика нарасна с 6,4%, а през 2006 - с около 6,7%, според данни на BMI.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още