IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските индекси отстъпиха от достигнатите рекорди

16:28 | 11.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Американските индекси отстъпиха от достигнатите рекорди

Американският фондов пазар регистрира сериозна корекция, наподобяваща спада на индексите от края на февруари. Разликите с тогава са значителни, въпреки че и сега наблюдавахме рязък спад на акциите в Китай и силно поскъпване на йената във връзка с намалението на рисковите експозиции и връщането на активи към инструменти с по-малко риск в САЩ. Основната причина за спада бе изпаряването на каквито и да е шансове за намаление на лихвите в краткосрочен и дори средносрочен план.

Вълната от положителни фундаментални анонси за американската икономика заедно със задържането на инфлацията над таргета на ФЕД дадоха допълнителна подкрепа на текущата монетарна политика. Във вторник президентът на ФЕД Бен Бернанке заяви, че очаква секторите, показали слабост през първото тримесечие, да се възстановят през предстоящите месеци и ръстът на икономиката да достигне близо до оптималния си капацитет. В същото време Бернанке подчерта, че инфлацията остава основният риск пред икономиката.

Фондовият пазар реагира силно и индексите приключиха три поредни сесии на червено, а Dow Jones Industrial Average загуби близо 250 пункта за седмицата, достигайки 13 417. Технически погледнато пазарът бе надкупен през последните два месеца и катализирането на фундаментален негативен фактор, какъвто несъмнено е липсата на краткосрочна перспектива за редуциране на лихвите с цел стимулиране на икономиката, доведе до резкия спад. Консолидирането и загубата на моментум сигнализират за вероятно навлизане на типичния за летните сезони спад в рамките на 3-5%.

Естествено пазарът на облигации отчете намалените шансове за намаление на лихвите и върна доходността по 10-годишните облигации до 5.25% - нива, на които бяха преди година. Повишените лихви правят облигациите по-привлекателни и пренасочват активи от акции в по-малко рисковите инструменти.

Добрите макроикономически данни за САЩ през седмицата не можаха да окажат сериозна подкрепа на пазара и останаха в сянката на лихвените настроения. ISM индексът на сектора на услугите достигна 59.7 през май - далеч над очакваните 55.0%, а търговският дефицит намаля с 6.2% през април до 58.2 млрд долара.

Интерес сред инвеститорите предизвика и съобщението на Morgan Stanley за "full house sell signal" на европейските акции, очаквайки 14% корекция на водещите европейски индекси през следващите 6 месеца, което оказа допълнителен натиск както в Европа, така и в САЩ.

На корпоративно ниво контролираната от 80 години от фамилията Банкрофт издателска компания Dow Jones & Co. вероятно ще получи и други оферти освен предложението на стойност 5 милиарда долара от страна на медийния магнат Рупърт Мърдок и News Corp. Синдикат на служителите от компанията заедно с милиардера Рон Бъркъл ще се опитат да предложат конкурентна оферта, а изпълнителният директор на Philadelphia Media Holdings също заяви интерес за мажоритарния пакет на Dow Jones & Co.

През настоящата седмица интерес ще представляват индексите на потребителските и производствените цени.

Технически анализ

Dow Jones

Dow започна доста агресивна корекция от ключовата съпротива, малко над постигнатия връх при 13 680. Убедителен пробив под подкрепата при 13 270-13 205 ще бъде сигнал за задълбочаване на низходящото движение към 13 030 на първо време, а вероятно и към 12 795. За неутрализиране на корекцията е необходимо поскъпване над 13 430.

Подкрепа

13 270

13 205

13 030

Съпротива

13 430

13 570

13 680


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още