IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Естонската икономика забавя ръста си заради охлаждащия се пазар на имоти

Икономиката на Латвия пък е нараснала с 11,2 на сто за тримесечието, което е най-силният темп на растеж в ЕС

12:50 | 11.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Естонската икономика забавя ръста си заради охлаждащия се пазар на имоти

Естония ревизира в отрицателна посока данните за ръста на икономиката си за първото тримесечие 9,8 на сто на годишна база заради охлаждане на пазара на недвижими имоти и забавяне на ръста на износа, съобщи Bloomberg.

Първоначалната оценка беше за ръст от 9,9 на сто, според статистическото бюро на страната. Това е най-слабият ръст на годишна база от две години. За предходните три месеца икономиката на балтийската страна е нараснала с 10,9 на сто.

Икономиката на страната е в условия на "меко кацане", според централната банка, след като растящите цени на жилищата и по-високите лихви забавиха ръста на недвижимия сектор през първото тримесечие, а банките затегнаха критериите за отпускане на ипотечен кредит.

Нивото на безработица, което е на 15-годишен минимум, и 20-процентното увеличение на заплатите през тримесечието все още подкрепят потребителската сила и тласкат нагоре инфлацията, която беше на ниво от 5,7 на сто през май и принуди правителството да отложи миналия месец целите си за постигане на критериите за приемане на еврото до 2011 г.

Икономиката на Латвия, от своя страна, е нараснала с 11,2 на сто за тримесечието, което е най-силният темп на растеж в ЕС, а тази на Литва - с 8,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още