IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на руската Внешторгбанк се повишиха с 4,85% след IPO-то

През май нетната печалба на банката е намаляла с 16,6 на сто спрямо април

11:50 | 11.06.07 г.
Акциите на руската Внешторгбанк се повишиха с 4,85% след IPO-то
Акциите на руската банка Внешторгбанк (ВТБ) се повишиха с 4,85 на сто след първичното публично предлагане (IPO) на компанията в началото на май т. г. Към момента те се търгуват за 14,26 копейки за брой на борсата в Москва.

В началото на май държавната ВТБ, която притежава около 10 на сто от всички руски банкови активи, продаде 1,5 трлн. акции за 13,6 копейки всяка. Цената, определена за една акция, бе близо до максималната цена от 13,9 копейки. Минималната цена бе 11,3 копейки.

Така пазарът оцени руската банка на 35,5 млрд. долара, което е повече от капитализацията както на френската банка Natixis, така и на немската Commerzbank AG.

В събота президентът на банката Андрей Костин заяви пред международния икономически форум в Санкт Петербург, че правителството няма да позволи цените на акциите да паднат, предаде Интерфакс.

„Когато Костин каза, че акциите на Внешторгбанк няма да паднат, имаше предвид, че правителството, което е и основният акционер в банката, гледа на спад в цените на акциите като на нещо недопустимо“, коментира пред Интерфакс Василий Титов, вицепрезидент на Внешторгбанк.

Според Костин дори най-консервативните прогнози предвиждат шесткратен ръст на банковата система в Русия до 2020 г. „Ние сме изчислили растеж на ВТБ поне от 3 до 3,5 на сто до 2010 г.“, каза още Костин на икономическия форум.

Навлизането на чуждестранни капитали в банковия сектор на Русия няма да е проблем, коментира Костин. „Ще успеем да задържим националния банков сектор. Ще има по-голямо присъствие на чуждестранни капитали и повече чуждестранни банки ще навлязат на пазара и ние сме благоразположени към това“, заявява президентът на банката.

Изпълнителният директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман каза, че немската банка може да се опита да стъпи на руския пазар. „Бихме искали да влезем в сектора на банкирането на дребно в Русия“, заяви пред Bloomberg Акерман.

Русия, която е 10-та по големина икономическа сила в света, планира да влезе в петицата на най-богатите страни до 2020 г., каза първият зам. министър-председател на Русия и спряган за наследник на Владимир Путин Сергей Иванов пред форума. Според Иванов до 2020 г. БВП на глава от населението ще бъде 30 000 долара и така поне половината от руското население ще влезе в т. нар. „средна класа“.

Миналата седмица стана ясно, че нетната печалба на Внешторгбанк е намаляла с 16,6 на сто през май спрямо тази през април. За миналия месец банката е реализирала 4,092 млрд. рубли (158 милиона долара), докато през месец април печалбата бе 4,798 млрд. рубли (185 млн. долара). Според финансовите отчети на банката намалението на печалбата се дължи на спад на руските фондови пазари.

От началото на май основният бенчмарк за руския пазар – RTS, се понижи с 6,8 на сто, или със 132 пункта. Днес индексът се котира на 1 798 пункта, или с 0,47 на сто по-високо от миналата седмица.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още