IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френската Societe Generale обмисля сливане с конкурента BNP Paribas

Сделката би създала третата по големина банка в Европа

16:05 | 08.06.07 г.
Френската Societe Generale обмисля сливане с конкурента BNP Paribas
Френската банка Societe Generale обмисля обединяване с по-големия си конкурент на вътрешния пазар BNP Paribas, предаде Ройтерс, цитирайки френския вестник Les Echos. Сделката би създала най-голямата банкова група във Франция и трета по големина в Европа.

Според Les Echos шефът на SocGen Даниел Бутон се е обърнал към две инвестиционни банки за консултации по евентуално сливане с BNP.

Сделката би защитила SocGen от нежелани купувачи, но би могла да означава и значителни съкращения на служители заради припокриването на клоновата мрежа на двете финансови институции.

Това би било и поредният ход към консолидация в иначе раздробения сектор в Европа, само седмици след като италианската UniCredit реши да се слее с конкурента си в Италия Capitalia.

Самата Sociеtе genеrale и UniCredit също са имали контакти с подобна насоченост, които впоследствие отрекоха.

Също в сектора холандската ABN AMRO се споразумя за сливане с Barclays, но има и конкурентна оферта от консорциум, в който участват Royal Bank of Scotland, Fortis and Santander.

Старши служител в голяма френска банка коментира, че се съмнява в истинността на статията на френския вестник, като смята, че историята има друга цел. „Това е димна завеса. Идеята е да се демонстрира огромната социална цена на подобна сделка, за да се дискредитира сценария, при който BNP се появява като рицар на бял кон в случай на чуждестранна оферта за SocGen“, коментира той.

Според вестника Societe Generale разглежда както придобиване със съгласието на акционерите, така и враждебна оферта, но има разногласия сред ръководството.

„Не коментираме слухове“, е заявил говорителят на SocGen. Наскоро банката направи изявление, че големи сделки не са „нито нужни, нито спешни“.

Акциите на BNP се търгуваха с повишение от 0,9 на сто до 86,69 евро сутринта, а тези на Societe Generale останаха без промяна на 139,5 евро.

Слухове за възможно сливане между двете банки се появяват периодично след неуспешния опит на BNP до придобие SocGen през 1999 г., след което успя да погълне Paribas.

На 15 май главният изпълнителен директор на BNP Бодуен Про заяви пред акционерите, че банката не се интересува от сделка със Societe Generale, защото подобно обединяване носи „големи рискове при изпълнението“.

BNP е по-голяма от SocGen, като пазарната капитализация на първата е около 80 млрд. евро спрямо 64 млрд. евро за втората.

В момента като пазарна стойност най-голямата европейска банка е HSBC, следвана от Royal Bank of Scotland и Banco Santander. BNP е номер 4, а SocGen - номер 9. Комбинацията ще ги изкачи на трето място.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още