IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай се амбицира да стане втори световен производител на злато

Добивът на метала в страната се увеличи с 14 на сто за първите четири месеца на тази година до 77,75 тона

11:35 | 08.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Китай се амбицира да стане втори световен производител на злато
Китай, третият по големина производител на злато в света, вероятно ще задмине САЩ по производство и ще заеме второто място в сектора през 2007, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на индустрията в страната.

Китай планира да увеличи производството си на злато с 8,3 на сто до 260 тона през тази година заради високите цени на метала на международните пазари, които достигнаха 25-годишен връх миналата година.

Вътрешното търсене пък се поддържа от бижутерийния сектор.

Добивът на злато на Китай се увеличи с 14 на сто за първите четири месеца на тази година до 77,75 тона, а през 2006 г. отбеляза увеличение от 7% до рекордните 240 тона, по данни на China Gold Association.

Според Световния съвет по златото потреблението на метала в страната през миналата година е било около 240 тона.

Държавната компания China National Gold Group - една от водещите в сектора в Китай, произвежда около 20 на сто от общия обем злато в страната. Компанията има интерес към златни мини и в съседни страни като Мианмар и Виетнам, както и в Русия и други централноазиатски страни.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още