IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари с най-голям спад за последните 50 дни

Цената на 10-годишните държавни ценни книжа в САЩ се понижи, което повиши доходността им до 5,13 на сто

10:54 | 08.06.07 г.
Азиатските пазари с най-голям спад за последните 50 дни

Азиатските пазари отбелязаха днес най-голямо понижение за последните 50 дни поради рисковете, че увеличаващите се лихвените проценти в световен мащаб ще бъдат причина за намаление на глобалното потребление.

Всички 10 индустриални групи, съставляващи индекса Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, се понижиха на азиатската търговска сесия тази сутрин. Книжата на Toyota Motor Corp., най-големият производител на автомобили в света, поевтиняха, след като доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се увеличи.

В момента има голяма вероятност глобалните лихвени проценти да се повишат, което е последното нещо, от което фондовите пазари имат нужда“, коментира Джерард Минак от Morgan Stanley в Сидни. „Ако лихвите се повишат, това ще задуши подкрепата на фондовите активи“, смята още анализаторът.

Акциите на Rio Tinto, третата по големина минна компания в света, водеше спада на компаниите от суровинния сектор, които се понижиха след спада в цените на металите в Лондон.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, включващ най-големите компании в Азия, Австралия и Нова Зеландия, загуби 1,3 на сто до 150,96 пункта, което бе най-голямото му понижение от 19 април насам. Тази седмица индексът загуби 0,3 на сто, което прекъсна двуседмичното му рали.

Японският бенчмарк Nikkei 225, включващ 225-те компании с най-голяма пазарна капитализация на борсата в Токио, загуби 1,5 на сто, или 274,29 пункта, до 17 779,09. Акциите в Япония се понижиха, след като стана ясно, че поръчките за машини през април в страната на изгряващото слънце са нараснали само с 2,2 на сто при консенсусна прогноза за ръст от 4,5 на сто.

Бенчмарковете в Австралия, Южна Корея, Сингапур, Индонезия и Нова Зеландия загубиха повече от 1 на сто тази сутрин.

Понижението в Азия беше причинено отчасти от спада на щатските фондови пазари, коментираха анализатори на Bloomberg. Вчера S&P 500 загуби 1,76 на сто, което беше най-големият му дневен спад за последните 3 месеца.

Акциите на Toyota се понижиха с 2 на сто до 7 470 йени. Книжата на Westfield Group, които управляват 59 мола в Щатите, загубиха 1,6 на сто и последно се търгуваха за 21,12 австралийски долара. Hon Hai Precision Industry Co., най-голямата компания за производство на електроника в Тайван, загуби 1,6 на сто от пазарната си стойност до 254 тайвански долара за брой.

Цените на книжата на Rio Tinto паднаха с 1,6 на сто до 91,97 австралийски долара, след като средната цена на металите, търгувани на стоковата борса в Лондон, се понижи с 1,2 на сто. Никелът загуби 5,7 на сто, а цинкът падна с 0,8 на сто.

Цената на 10-годишните държавни ценни книжа в САЩ се понижи, което повиши доходността им до 5,13 на сто вчера. Според пазара на облигации в САЩ инвеститорите смятат, че шансовете Федералният резерв да увеличи лихвите до 5,5 на сто от досегашното им ниво от 5,25 на сто са 41 процента. Преди месец те бяха 0.

Сходна е и ситуацията в еврозоната. Доходността на 10-годишните ценни книжа се повиши до 4,5 на сто, което е най-високата им доходност за последните 4 години и половина.

Участниците на фондовите пазари следят отблизо решенията на централните банки относно лихвените проценти, тъй като най-често високи лихвените проценти ограничават потреблението и така приходите на компаниите се стопяват. От друга страна, облигационният пазар е сравнително добър индикатор за инвеститорските очаквания за бъдещите увеличения/намаления на лихвените проценти. Така спад в цените на облигациите, което автоматично увеличава тяхната доходност, е сигнал, че участниците на пазара очакват бъдещи повишения на цените на заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още