IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава ралито си поради увеличения геополитически риск

Цените на петрола нараснаха и заради намаления производствен капацитет на щатските рафинерии

10:25 | 07.06.07 г.
Петролът продължава ралито си поради увеличения геополитически риск

Фючърсите за доставка на суров петрол, търгувани в Ню Йорк, регистрираха повишение тази сутрин поради спекулациите, че производствените капацитети на рафинериите в САЩ не са достатъчни да задоволят пиковото потребление през летния сезон, както и поради увеличения геополитечески риск в Ирак.

Данни на енергийното министерство на САЩ показаха вчера, че рафинериите са работили на 89,6 на сто от пълния си капацитет през миналата седмица спрямо 91,1 на сто през предходната седмица.

По това време на годината би трябвало да имаме по-високи степени на използване на капацитетите на рафинериите“, коментира за Bloomberg Дариус Ковалчик, главен инвестиционен стратег в CFC Seymour Ltd. в Хонконг. Анализаторът заяви също така, че „пазарът реагира на увеличения геополитически риск в Турция“.

Фючърсите за доставка на петрол през юли се повишиха с 33 цента, или 0,5 на сто, до 66,29 долара. Вчера договорите бяха на ниво от 65,96 долара за барел.

Цените на петрола намериха подкрепа и в слуховете, че турски войници са преследвали кюрдски партизани в северната част на Ирак. Говорители на турското и американското правителства обаче отрекоха слуховете.

Турция заплаши с военни действия в северен Ирак, ако американските войски не се справят със заплахата, която работническата партия на Кюрдистан поставя за Турция. Турското правителство изпрати няколко десетки хиляди войници на границата си, за да попречи на влизането на агенти на партията в Турция.

Тъй като голяма част от етническите кюрди се намират на територията на Турция, апелите на кюрдите от северен Ирак за независим Кюрдистан, който да включва части от Ирак, Иран, Турция и Сирия, представят заплаха за цялостта на Турция. Евентуална военна операция в района може да застраши доставките на петрол от Ирак, който, според BP Plc, има третите по големина доказани петролни резерви в света.

Договорите за доставка през юли на търгувания в Лондон сорт Брент се повишиха с 25 цента до 71,27 долара.

Според някои анализатори фактът, че брентът реагира по-слабо на новините за бензиновите и петролните запаси в САЩ, го прави по-добър бенчмарк за световното търсене на нефт.

Вчера стана ясно, че бензиновите запаси в САЩ за седмицата преди 1 юни са нараснали с 3,5 млн. барела до 201,5 млн. барела. Увеличението бе по-голямо от консенсусната прогноза на 14 експерта, запитани от Bloomberg, която бе за скок в запасите от 1,6 млн. барела. Въпреки това обаче, бензиновите запаси все още са с 5,3 на сто по-малко от средната си стойност за същия период за последните 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още