IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Синдикат на Dow Jones се опитва да спаси компанията от Мърдок

Служителите на компанията търсят евентуални купувачи, които да подадат контраоферта на тази на News Corp.

13:08 | 06.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Синдикат на Dow Jones се опитва да спаси компанията от Мърдок
Милиардерът Рон Бъркъл се е присъединил към служителите на Dow Jones & Co. Inc., за да се опита да отправи контраоферта на предложението за закупуване на компанията от страна на News Corp. на Рупърт Мърдок, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на синдиката.

Бъркъл е заявил пред синдиката на служителите на Dow Jones, че е заинтересуван да работят заедно за формулирането на оферта, е съобщил Стивън Йънт, представител на Независимата асоциация на работещите в издателския бизнес (IAPE), която представлява 2 хил. служители на Dow Jones.

От IAPE съобщиха в понеделник, че търсят други потенциални купувачи, след като членовете на фамилията Банкрофт, която контролира Dow Jones, се срещнаха за първи път с Мърдок, за да постигнат евентуално споразумение.

Синдикатът се е свързал и с Уорън Бъфет като евентуален купувач за Dow Jones - издател на Wall Street Journal, но още не е получил отговор.

Миналия месец Бъфет заяви, че е твърде малко вероятно да подаде оферта за Dow Jones както като индивидуален инвеститор, така и заедно с компанията си Berkshire Hathaway, тъй като по думите му офертата на Мърдок е много висока.

Акциите на Dow Jones достигнаха шестгодишен връх от 61,62 долара след изявлението на синдиката, след като по-рано през сесията се търгуваха на 59,85 долара за брой. По време на следобедната търговия книжата достигнаха 60,57 долара - малко над офертата на стойност 60 долара за акция на News Corp.

Това е третият случай през последната година, в който Бъркъл изразява интереса си към издател на вестници. По-рано през годината той направи неуспешен опит за придобиване на Tribune Co, а през 2006 г. инвестиционната му компания Yucaipa Cos. заедно с Newspaper Guild отново неуспешно се опита за закупи няколко всекидневника на Knight Ridder.

Според анализатора на вестникарския бизнес Майлс Гроувс от MG Strategic Research Мърдок ще бъде в по-добра позиция да се справи с натиска върху сектора, тъй като традиционните вестници губят рекламни приходи за сметка на интернет и други нови медии.

"Малко съм скептичен към усилията на гилдията за закупи медийна собственост с цел да управлява бъдещето по-добре", добавя той.

От IAPE смятат, че Мърдок ще подрони журналистическия авторитет на Dow Jones и се опитват да създадат интерес сред до десет потенциални купувачи, но засега не назоват други имена освен тези на Бъфет и Бъркъл.

News Corp. предложи да купи Dow Jones & Co. Inc., за около 5 млрд. долара в началото на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още