IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се повиши заради ремонти в рафинерии

Valero Energy Corp., най-голямата компания за рафиниране на петрол в САЩ, ще затвори две бензинови рафинерии в Луизиана и в Тексас

10:37 | 06.06.07 г.
Петролът се повиши заради ремонти в рафинерии

Фючърсите за доставка на суров петрол през юли се повишиха тази сутрин с 0,4 на сто до 65,89 долара за барел, след като стана ясно, че поне няколко рафинерии ще прекъснат работа поради ремонти.

Valero Energy Corp., най-голямата компания за рафиниране на петрол в САЩ, ще затвори две бензинови рафинерии в Луизиана и в Тексас. Освен това главният секретар на ОПЕК Абдала ел-Бадри заяви в интервю в Лондон вчера, че организацията няма да увеличи производствените квоти.

Договорите за доставка на лондонския сорт Брент през юли се повишиха с 35 цента, или 0,5 на сто, до 70,70 долара за барел. Вчера брентът стигна 70,40 долара за барел, което бе най-високата му стойност от 25 май насам.

В началото на вчерашния ден сортът, търгуван в Ню Йорк – WTI (West Texas Intermediate), стигна 66,08 долара за барел, след което се понижи до ниво от 65,60.

Потреблението на петрол в САЩ също регистрира ръст, по данни на енергийното министерство на САЩ, като се е повишило с 2,4 на сто спрямо същия период на миналата година до 20,9 млн. барела.

Днес трябва да излязат данните за производствените капацитети на рафинериите в САЩ. Според проучване на Bloomberg средната прогноза на 11 анализатори е, че рафинериите са работили през май на 91,6 на сто от пълния си капацитет. През май 2005 г. тази цифра бе 94,9 на сто, а през 2006 – 96 на сто.

Консенсусната прогноза е, че бензиновите запаси за миналата седмица също са нараснали с 1,6 млн. барела. За седмицата до 25 май запасите бяха 198 млн. барела, което е с 6,7 на сто по-ниско от средната им стойност за последните 5 години.

Днес трябва да излязат и данните за петролните запаси за седмицата преди 1 юни. Според консенсусната прогноза те са се увеличили със 125 000 барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още