IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст на щатския пазар независимо от понижението в Шанхай

16:14 | 05.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст на щатския пазар независимо от понижението в Шанхай
Първият ден от седмицата започна на фона на поредната съществена корекция при акциите на борсата в Шанхай, този път от порядъка на 8% в рамките на сесията. Това беше третият ден на спад и инвеститорите започват да отдават все по-малко значение на тези движения и дори нещо повече - да използват стартиралите в тази връзка понижения като възможности за акумулиране на позиции при по-изгодни нива.

Вчера нямаше изключение и индексите се понижиха незначително, като пазарът остава в добра кондиция за още поскъпване, базирано предимно на добрата ликвидност.

Фундаменталната обстановка остава балансирана, очакванията за ръста на корпоративната печалба за второто и третото тримесечие няма промяна, но рисковете за понижение на икономическата активност изглежда са дисконтирани и подобрението на фундаменталните показатели от последните седмици за макросредата поддържа котировките.

Трябва да се отбележи обаче, че повишението на пазара става за сметка на „експанзия” на относителните показатели за стойността на акциите като P/E например, което до известна степен носи риска от изпреварване на фундаментално обоснованите стойности. За момента обаче посоката е една и катализатор за промяна на сентимента отсъства.

На специфично фирмено ниво сделките по сливания и придобивания продължават, макар и не толкова активно. Вчера беше обявено намерението на Palm да продаде на частен инвестиционен фонд 25% от акциите си за 940 млн. долара. При друга сделка в сектора Flextronics International обяви придобиването на Solectron Corp., като транзакцията ще бъде за около 3.6 млрд. долара. Според споразумението всяка акция на Solectron Corp. ще дава правото да бъде конвертирана в 0.345 акции на другата компания или за 3.89 долара в брой. Премията за акционерите в двата варианта спрямо петъчните цени е между 15 и 20%.

Технически анализ

Dow Jones

Dow се колебае в непосредствена близост до ключовата дългосрочна съпротива при 13 720 пункта (към момента) и вероятно ще направи опит за излизане над нея. На този етап обаче стабилността не изглежда достатъчна за успешен опит и всеки пробив под непосредствената подкрепа при 13 410 трябва да е достатъчен за движение към 13 030 областта, която ще ограничава краткосрочните корекции.

Подкрепа

13 410

13 270

13 030

Съпротива

13 720

13 740

13 945


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още