IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коя е най-добре платената професия в САЩ?

И къде е най-добре да станете педикюрист в САЩ, проучва списание Forbes

14:45 | 05.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Коя е най-добре платената професия в САЩ?

Анестезиологията е най-скъпо платената професия в САЩ, показва класация на списание Forbes за най-добре и най-зле платените длъжности в страната. Списъкът, който се прави за втора поредна година, включва 25 най-добре и съответно 25 най-зле платени професии.

Със средна годишна заплата от 184 340 долара, отбелязала ръст от 5.8% на сто спрямо миналата година, анестезиолозите изместват хирурзите, които остават на второ място със заплата от 184 150 долара.

Следващите седем места също са в ръцете на различни представители на медицинската наука, сред които ортодонтисти, лицевочелюстни хирурзи и психиатри.

На десето място остават изпълнителните директори със средна годишна заплата от 144 600 долара, а след тях се нареждат още няколко лекарски професии, сред които общопрактикуващи лекари и зъболекари. На 14-та позиция са пилотите на самолети със заплата от 140 380 долара.

Адвокатите се нареждат на 16-то място със заплата от 113 660 долара годишно, следвани от авиодиспечерите (110 270 долара) и инженерните ръководители (110 030 долара).

Сред 25-те най-скъпо платени професии в САЩ са още тези на маркетинг мениджърите (107 610 долара годишно), IT мениджърите (107 250 долара), мениджърите по продажбите (102 730 долара), петролните инженери и финансовите мениджъри.

В противоположната класация най-отдолу в списъка се нареждат служителите, които готвят и сервират в заведенията за бързо хранене с годишна заплата от 15 930 долара.

Сред другите най-ниско платени професии в САЩ са миячите на чинии, крупиетата, служителите във фризьорски салони, които мият косата на клиентите, разпоредителите, работниците във ферми и други длъжности, свързани с ресторантьорството, хотелиерството и услугите.

Най-отгоре в отрицателната класация се нареждат служителите на бензиностанции със заплата от 19 150 долара.

Средната работна заплата за всички професии е 39 190 долара годишно. Общо 15,6 млн. за заетите в 25-те най-ниско платени длъжности, а 3 млн. - в 25-те най-добре платени.

Данните са базирани на национално проучване сред работодатели в компании от всякакъв мащаб и от всички сектори, а разглежданите длъжности са 800. Включени са основното заплащане, бонуси и комисиони, но не и заплащане за извънредна работа и компенсации като опции върху акции.

Разбира се, заплащането може да варира в широки граници в рамките на една и съща длъжност в различните индустрии и места. Служителите в пералня например, наети от правителството, получават почти две трети по-високи заплати от средното за длъжността.

От друга страна, отдалечените щати, най-вече Аляска и Хаваите, плащат по-високо за квалифициран персонал от съответната длъжност, от която имат най-голяма нужда. На Хаваите например плащат най-добре за страната на барманите и спасителите, а в Аляска - на готвачите на аламинути и на служителите на паркинги. В Орегон плащат над средното за страната на педикюристите, а в Мейн - на зъболекарите.

В класацията има малки промени спрямо предходната година. Астрономите например отпадат от последното място в списъка с най-добре платените професии.

Средно заплатите при 25-те най-добре платени професии са се увеличили с 4,2%, а при най-лошо платените - с 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още