IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските пазари отчетоха повишение за първи път от три дни насам

Основният китайски индекс CSI 300 се повиши с 3,5 на сто или 123,20 пункта

12:23 | 05.06.07 г.
Китайските пазари отчетоха повишение за първи път от три дни насам

Китайските акции се повишиха днес след спекулациите, че правителството в Пекин ще вземе мерки да ограничи масовата разпродажба на ценни книжа, която „унищожи“ 400 млрд. долара пазарна капитализация за по-малко от седмица.

Основният китайски индекс CSI 300 се повиши с 3,5 на сто (123,20 пункта) и последно бе на ниво от 3 634 пункта. По-рано днес загубите на бенчмарка достигнаха 7,5 на сто.

Най-вероятно правителствтото ще направи нещо, с което да подкрепи пазара“, коментира пред Bloomberg Кси Ян, анализатор от Haitong Securities Co. в Шанхай. Според информационната агенция се носят слухове, че правителството ще обяви, че няма да облага капиталовите печалби с данъци поне още три години и ще организира фонд за стабилизиране на пазара.

Това е първото повишение на китайските пазари за последните 3 търговски сесии. От 29 май насам основният индекс CSI 300 в Китай загуби около 22 на сто от стойността си. С днешното повишение кумулативната загуба на индекса става 13 на сто, след като от Пекин предложиха новата такса за борсовите операции.

Миналата седмица китайското финансови министерство увеличи таксата върху борсовите транзакции от 0,1 на сто на 0,3 на сто с цел да ограничи търговията, която бе на път да създаде ценови балон. Това увеличи спекулациите, че Пекин ще продължи рестриктивната си политка спрямо фондовите пазари в страната. От началото на годината енергичното търсене на китайския пазар стана причина за повишението на индексите с 60 на сто. През 2006 г. фондовият пазар в страната нарасна със 130 на сто.

Акциите на Datong Coal, втората по големина компания за добив на въглища в Китай, се повишиха с 2,07 юана до 22,75 юана за ценна книга. Hong Yuan Securities Co., първият публично търгуван китайски посредник, увеличи пазарната си стойност днес с 2,86 юана, като акциите се търгуваха последно за 31,45 юана.

 

Предишният драматичен спад на китайските пазари на 27 февруари отприщи вълна от спекулации, че фондовите активи по целия свят са масово преоценени. Това бе причина за продаване и западноевропейските и американските индекси загубиха между 5 и10 на сто в резултат на паниката. Йената поскъпна силно спрямо високолихвените валути, след като инвеститорите започнаха да закриват carry trade позициите си.

Този сценарий не се повтори сега обаче. Спадът на китайските пазари бе изолиран случай и много икономисти изтъкнаха, че китайският пазар има много ниска корелация с тези на съседните азиатски страни и още повече със световния. Така текущият срив на фондовия пазар в Пекин не успя да засегне другите пазари и американските и западноевропейските индекси регистрираха умерени ръстове. Йената продължи да поевтинява спрямо високодоходните валути, тъй като инвеститорите не започнаха да ликвидират carry trade позициите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още