IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции се понижават

С изключение на тези в Холандия, всички основни индекси на западноевропейските пазари регистрираха спад

18:07 | 04.06.07 г.
Европейските акции се понижават

На борсовата сесия в Европа основните европейски индекси регистрираха повишения, след като фючърсите на индекса Euro Stoxx 50, бенчмарк за 13-те страни от еврозоната, се търгуваха на червено преди началото на търговията днес.

DJ Stoxx 50, включващ 50-те най-големи компании в Европа, се понижи с 0,41 на сто, или с 16 пункта, до 3 956 около час преди края на търговията. Английският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,21 на сто, или с 13,7 пункта, до ниво от 6 663. Индексът на най-голямата европейска икономика – немският DAX се понижи с 0,24 на сто и последно беше 7 968 пункта.

Това бе първото понижение на европейските акции за последните 3 борсови сесии. Сред най-силно понижилите се компании бяха тези от финансовия сектор, водени от Deutsche Bank AG и BNP Paribas SA. Акциите на компаниите от енергийния сектор също се понижиха, като тези на Gaz de France SA и E.ON AG паднаха най-много.

„Притесняваме се за развитието на пазара и се страхуваме от корекция“, коментира пред Bloomberg Гийом Дюшесне от базираната в Люксембург Fortis Private Banking.

Понижението бе отчасти причинено от новини, че JPMorgan понижи препоръката си за акциите на Deutsche Bank от „neutral“ до „underweight“, а на тези на BNP Paribas от „overweight“ до „neutral“.

Акциите на Deutsche Bank се понижиха с 1,5 на сто до 111,60 евро за брой, а тези на BNP Paribas паднаха с 1,2 на сто и последно се търгуваха за 90,43 евро за ценна книга.

Цените на книжата на Gaz de France SA паднаха с 1,5 на сто до 36,9 евро за акция. E.ON AG, най-голямата енергийна компания в Германия, загуби 1,8 на сто от пазарната си стойност и последно акциите се търгуваха на 121,71 евро.

С изключение на тези в Холандия, всички основни индекси на западноевропейските пазари регистрираха понижения. Индексът Amsterdam Exchanges бе единственият, който отчете ръст – 0,19 на сто, или 1,01 пункта, като последно беше 544,94 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още