IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари се повишиха до рекордно високи нива тази сутрин

Металите и петролът също регистрираха повишения

11:54 | 04.06.07 г.
Азиатските пазари се повишиха до рекордно високи нива тази сутрин

Основните борсови индекси в Азия се повишиха до рекордно високи нива по време на търговската сесия тази сутрин.

Nikkei 225, включващ 225-те най-големи компании в Токио, стигна 17 973,42 пункта, или с 0,08 на сто по-високо от края на миналата седмица. Хонконгският бенчмарк Hang Seng се повиши с 0,62 на сто, или със 126,72 пункта, до 20 729,59.

Причина за повишението на пазарите бяха данните за ръста на инвестициите на японските компании. Също така добрите данни от САЩ, където е и основният пазар за произведените в Япония продукти, повишиха инвеститорския оптимизъм за японската икономика.

Водач при японските компании бе Toyota Motor Corp., най-големият производител на коли в света, чиито книжа се повишиха до 10-седмичен връх.

Солидният икономически ръст е гръбнакът на корпоративните печалби“, коментира Лю Юминг от IBT Securities в Тайпей. „Пазарът в Китай е изолиран, така че неговият спад ще има лимитиран ефект в региона“, смята още анализаторът.

Индексът Morgan Stanely Capital International Asia-Pacific, включващ пазарите в Азия, Нова Зеландия и Австралия, се повиши с 0,6 на сто до 152,31 пункта. Акциите на компаниите от енергийния и суровинния сектор бяха сред най-повишилите се в индекса, като водач сред тях бе BHP Billiton – най-голямата минна компания в света.

Корпоративните разходи на японските компании са се повишили с 13,6 на сто за първото тримесечие на 2007 г., показа доклад на Министерството на финансите. Експертната прогноза бе повишението да бъде с 10 на сто. Повишението в корпоративните разходи отразява оптимизма на големия бизнес за развитието на японската икономика през следващите години.

Позитивните данни за щатската икономика повлияха на цените на компаниите, чийто основен пазар е американският, като Nissan, Toyota и Nikon.

Nissan Motor Co., третият по големина производител на автомобили в Япония, повиши пазарната си стойност с 1,1 на сто до 1 346 йени за ценна книга. Акциите на Nikon Corp. се търгуваха последно за 3 170 йени или с 1,6 на сто по-високо от миналата седмица.

Акциите на Toyota, която продава повече от една трета от продукцията си в САЩ, се повишиха с 1,2 на сто до 7 550 йени, което е най-високата им стойност от 30 март насам.

BHP прибави 2,1% към стойността си по време на търговията в Австралия тази сутрин и последно книжата на минната компания се търгуваха за 32,85 австралийки долара. Повишението на книжата на компанията вървеше успоредно с повишението на металите в Лондон. Шестте основни метала, търгувани на борстс в Лондон, се повишиха с 1,2 на сто, като само никелът скочи с 3,3 на сто.

Акциите на Sumitomo, най-големият производител на никел в Япония, се повишиха с 1,7 на сто до 2 920 йени.

Цените на акциите на компаниите от петролния сектор също се повишиха, след като суровината скочи с 1,7 на сто и договорите за доставка през юли се търгуваха на 65,08 долара за барел. Това бе третото поредно дневно повишение на черното злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още