IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергийните компании във фокуса на инвеститорския интерес днес

Европейските пазари може да регистрират лек спад в началото на седмицата, но като цяло настроенията остават бичи, прогнозират експерти

10:18 | 04.06.07 г.
Енергийните компании във фокуса на инвеститорския интерес днес

Акциите на европейските компании от енергийния сектор могат да се повишат днес, прогнозират от Bloomberg.

Citigroup Inc. повиши прогнозите си за цените за тази година на петрола сорт Брент, търгуван в Лондон. Това бе и причина от финансовия гигант до подобрят препоръката си за акциите на Royal Dutch Shell Plc, които са най-големият производител на петрол в Европа, от "hold" на "buy".

Фючърсите на индекса Dow Jones Euro Stoxx 50, бенчмарк за 13-те държави от еврозоната, се понижи с 14 пункта до нива от 4 538, преди европейските фондови борси да отворят днес.

Книжата на Daimler Chrysler и PSA Peugeot Citroen може да се понижат, след като акциите им поевтиняха по време на търговията в Ню Йорк в петък.

Очакванията са европейските пазари да регистрират лек спад в началото на новата седмица, но като цяло настроенията остават бичи“, коментира за Bloomberg Матю Бъкланд от CMC Markets в Лондон.

В петък пазарите на Стария континент регистрираха повишение.

Английският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,84 на сто, или с 55,30 пункта, и затвори седмицата при нива от 6 676 пункта. Бенчмаркът на най-голямата икономика в Европа – немският DAX, спечели цели 1,33 на сто, или 104,81 пункта, като за последно бе 7 987,85 пункта. Индексът DJ Stoxx 50, включващ 50-те най-големи компании в Европа, регистрира ръст от 1 на сто до 3 972 пункта на борсовата сесия в петък.

Споменатите по-долу компании имат потенциал за по-големи ценови движения днес поради характера на новините, свързани с тях:

Deutsche Telekom AG: Най-големият европейски телеком може да продължи серията от придобивания, след като обяви, че ще купи дял в американската интернет компания Jajah Inc. миналия месец.

Novartis AG: Най-големият производител на лекарства в Швейцария съобщи за благополучно развитие на дело срещу Novartis AG и други 72 компании, заведено от щата Алабама. Според решението на съда делото няма да бъде заведено групово срещу всички компании, а поотделно срещу всяка от тях.

Repsol YPF SA: Най-голямата петролна компания в Испания ще продаде 45 на сто от аржентинската си част, като сделката ще надвиши 4 млрд. евро, предаде Bloomberg.

Freenet AG: Немският доставчик на интернет няма да продава части от компанията си, като планира да разшири пазарния си дял чрез придобивания, според съобщение на Die Welt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още