IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се търгува в тесни граници след вчерашния ръст

Според данни на енергийното министерство на САЩ, запасите на суров петрол в страната са намалели с 2 млн. барела за седмица

11:47 | 01.06.07 г.
Петролът се търгува в тесни граници след вчерашния ръст

Днес петролът се задържа без особена промяна, след като вчера цените на черното злато се повишиха поради притеснения, че американските рафинерии няма да успеят да задоволят пиковото потребление по това време на годината.

Към момента фючърсите за доставка на суров петрол през юли се търгуват на 64,17 долара за барел. Вчера горивото се повиши с 52 цента, или 0,8 на сто, до 64,01 долара. Лондонският сорт Брент с доставка през юли се търгува със 16 цента по-скъпо спрямо вчера на ниво от 68,20 долара за барел. В четвъртък фючърсите на европейския бенчмарк се повишиха с 0,3 на сто до 68,04 долара за барел.

Причина за повишението на петрола, според инвеститори, цитирани от Bloomberg, бяха данните за използвания капацитет от рафинериите в САЩ. Според данните на енергийното министерство на страната, рафинериите не са увеличили производствените капацитети за миналата седмица от предишното им ниво – 91,1 на сто. Това създаде притеснения на петролните пазари, че продукцията няма да е достатъчна да задоволи рекордно високото търсене в САЩ през т. нар. „сезон на шофирането“ между юни и септември, което, от своя страна, повиши цените на петролните фючърси.

Цената на черното злато намери подкрепа и в информацията за спада на петролните запаси през миналата седмица. По данни на енергийното министерство запасите на суров петрол в САЩ са намалели с 2 млн. барела до 342,2 млн. барела. Консенсусната прогноза беше, че петролните запаси ще нараснат с 1 млн. барела през миналата седмица.

Запасите от суров петрол започват да намаляват и сезонът на ураганите идва, което може да се окаже допълнителна причина за бъдещото повишение на цените на петрола“, коментира пред Bloomberg Алекс МакГаар от Canon Trading Co. в Калифорния.

Според проучване на Колорадския университет, девет бури ще се превърнат в урагани със скорост от поне 118 км/ч. и има поне 74% шанс някоя от тях да се развихри на американска територия.

Поради несигурната ситуация в Нигерия и ограничаването на производителността в Аляска, петролните фючърси в САЩ се повишаваха до 66,70 долара за барел и падаха до 60,68 долара през последните два месеца.

Бензиновите фючърси с доставка през юли се търгуваха последно на 2,2120 долара за галон (1 галон = 3,7854 литра) , след като вчера цената им скочи с 42 цента до 2,2032 долара за галон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още