IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските пазари отвориха на по-високи нива от вчера

Няма индикации че американската икономика отива към рецесия, смятат анализатори

18:01 | 31.05.07 г.
Щатските пазари отвориха на по-високи нива от вчера

Щатските пазари отвориха на по-високи нива от тези в сряда. От началото на американската търговска сесия в 16:30 ч. българско време Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,25 на сто до 13 666 пункта. Широкият S&P 500, включващ 500-те най-големи компании в САЩ, се повиши с 0,28 на сто, или с 4 пункта, до 1 534.

Причина за ралито на акциите е, че вълната от сделки за сливания и придобивания продължава. Компаниите A.G. Edwards и Ceridian Corp. отговороиха положително на офертите да бъдат закупени.

A.G. Edwards повиши пазарната си стойност до рекорно високо ниво, след като Wachovia Corp. обяви, че ще придобие компанията за 6,84 млрд. долара. Това ще бъде най-голямата сделка за придобиване на посредническа компания за последните 7 години.

Новините за придобивания обикновено се приемат положително на пазарите, тъй като те са сигнал, че акциите не са преоценени, а освен това се създава допълнителна стойност от синергията след сливането на две компании.

Ciena Corp. и Novell Inc. бяха най-добре представилите се компании в Standard&Poor's 500. Другите технологични компании в индекса също регистрираха повишения.

До момента стойността на сделките за придобиване е над 1,1 трлн. долара. Това бе и причината американските акции да продължават ралито си въпреки забавянето в икономическите ръстове през последните месеци.

През следващите няколко години ще има трилиони долари в акции, които не съществуват вече, и тези пари ще трябва да отидат някъде“, коментира за Bloomberg Майкъл Уилиамс от Beamreach Trust в Ню Йорк. Според него  тези суми ще отидат в останалите акции.

Няма индикации, че американската икономика отива към рецесия“, смята Питър Дъней, мениджър на Leeb Capital Management в Ню Йорк. „Аз съм "бичи" настроен, тъй като пазарът е оценен честно“.

Цените на акциите не бяха засегнати негативно от данните за по-ниския от очаквания БВП за първото тримесечие. Според някои икономисти въпреки че ръстът на икономиката е по-нисък, в останалата част на годината БВП ще ускори темповете. Протоколът от срещата на Федералния комитет за открити операции (FOMC) към Федералния резерв потвърди това и показа, че очакванията на централните банкери в САЩ са за умерен ръст на икономиката през 2007 г.

Книжата на Ciena се повишиха с 3,7 долара за акция от началото на търговията, или 13 на сто, до 32,98 долара за ценна книга, след като компанията обяви силни финансови резултати.

Ceridian повиши пазарната си стойност с 1,81 долара за акция, или 5,3 на сто, до 36 долара за ценна книга след новините, че компанията ще бъде купена.

Акциите на Novell също отбелязаха ръст. Пазарната стойност на компанията се увеличи с 4,5 на сто до 7,69 долара за акция.

Книжата на Yahoo! Inc. се повишиха с 36 цента и последно се търгуваха за 28,74 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още