IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари се покачват до 6,5-годишен връх

Всички 18 основни бенчмарка на западноевропейските пазари се повишиха в търговската сесия до момента

14:32 | 31.05.07 г.
Европейските пазари се покачват до 6,5-годишен връх

Днешния ръст на европейските фондови пазари изпрати индексът Dow Jonoes Stoxx 600 до най-високата му стойност от септември 2000 г. насам. Начело на днешното повишение са E.ON AG и Iberdrola.

Всички 18 основни бенчмарка на западноевропейските пазари се повишиха в търговската сесия до момента. Немският индекс DAX се повиши най-много – с 1,21 на сто, или с 94 пункта до 7 859 пункта. Английският бенчмарк FTSE 100 спечели 0,44 на сто и до момента е на ниво от 6 630 пункта. Френският CAC 40 също се повиши с 0,63 на сто, или с 38 пункта, до ниво от 6 080 пункта.

E.ON и Iberdola поведоха пазарите до рекордните им стойности. Scottish & Southern Energy Plc се повишиха, след като обявените печалби на компанията се оказаха по-високи от прогнозите на анализаторите. Повишението на медта пък бе причина книжата на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, и на други компании от същия сектор да скочат.

Силните пазарни фундаменти все още са налице и бяхме свидетели на добри финансови отчети, а и сделките за сливания и придобивания все още присъстват“, коментира пред Bloomberg Джеймс Бъкли от Baring Asset Management, които управляват около 73 млрд. долара.

Придобиванията и сливанията, както и силните финансови отчети бяха причина за скока на Euro Stoxx 600 със 2,5 на сто този месец, което е трето поредно месечно повишение. От началото на годината до момента сделките, при които по-големи компании закупуват по-малки са на обща стойност 1,25 трлн. долара в Европа. За цялата минала година стойността им достигна рекордните 1,6 млрд. долара. Освен това около 66 на сто от всички компании в Stoxx 50 обявиха финансови резултати по-високи от очакваните.

Днешният ръст в Европа бе повлиян и от оптимизма на Wall Street вчера. Американските пазари се повишиха по време на сесията в сряда, въпреки спада на Азиатските и Европейските пазари преди това, след като детайлите от срещата на Федералния резерв в средата на май показаха, че от централната банка на САЩ очакват ръстът на американската икономика да ускори темповете.

Основният индекс на американските пазари Dow Jones Industrial Average прибави 0,83 на сто, или близо 112 пункта, до 13 633 пункта вчера. Другите два бенчмарка - S&P 500 и Nasdaq се повишиха с по 0,8 на сто съответно до 1 530 и 2 592 пункта.

Всякакви позитивни новини за щатския ръст се приемат добре от световните пазари“, коментира още Джеймс Бъкли.

Книжата на E.ON AG, най-голямата енергийна компания в Европа, се повишиха с 5,5 на сто до 123,82 евро за акция. От компанията съобщиха вчера, че ще изкупят обратно акции на стойност 7 млрд. евро.

Акциите на Iberdola спечелиха 3,2 на сто и последно се търгуваха на 43,43 евро за ценна книга.

BHP Billiton повиши пазарната си стойност с 1,2 на сто и акциите на компанията се търгуваха на 1 225 пенса днес в Лондон. Най-голямата минна компания в света смени досегашния си изпълнителен директор Чип Гудиър с Мариус Клопърс.

Цените на медта се повишиха днес в Лондон с 2,1 на сто до 7 360 долара за тон, след като стана ясно, че запасите на метала са се понижили до най-ниската си стойност за последните 7 месеца.

Акциите на Deutsche Telekom, най-големият телефонен оператор в Европа, се повишиха с 0,7 на сто до 13,80 евро.





Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още