IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптичният гигант Hoya купува Pentax за 640 млн. евро

Hoya се бори за тази сделка от доста време и най-после получава съгласието на Pentax за нея

13:44 | 31.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Оптичният гигант Hoya купува Pentax за 640 млн. евро

Японският производител на специализирана фотографска оптика Hoya ще отправи в началото на юни оферта за закупуване на производителя на фотоапарати Pentax на стойност 105 млрд. йени (643 млн. евро), предаде Ройтерс.

Pentax, която произвежда още и медицинско оборудване, е дала съгласието си за операцията.

Hoya ще предложи по 770 йени (4,7 евро) за акция на компанията, което ще съответства на предишната й отправена оферта. Акциите на Pentax приключиха борсовата търговия в Токио в сряда с повишение от 0,52% до ниво от 776 йени за брой.

Пълната интеграция на двете групи се очаква да завърши в началото на ноември.

Hoya се бори за тази сделка от доста време и най-после получава съгласието на Pentax за нея. Първоначалната оферта за групата беше отправена през април, когато Управителният съвет на Pentax категорично се противопостави на перспективата за продажба, уволни президента на групата Фумио Урано, който беше започнал преговорите с Hoyа, и назначи на негово място противника на сливането – Такаши Ватануки.

В крайна сметка обаче предложението за закупуване бе прието след нарастващия натиск от страна на акционерите на Pentax и от японския инвестиционен фонд Sparx Asset Management, който посъветва компанията да приеме предложението поради липса на по-интересна финансова алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още