IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се търгува без промяна преди данните за седмичните запаси в САЩ

Според проучване на Bloomberg запасите на бензин в САЩ са се увеличили с 1,5 млн. барела през миналата седмица

11:48 | 31.05.07 г.
Петролът се търгува без промяна преди данните за седмичните запаси в САЩ

Петролът се търгува без особени промени днес след вчерашното повишение, породено от спекулациите, че потреблението по време на т.нар „сезон на шофирането“ между юни и август ще бъде силно.

Към момента фючърсите за доставка не петрол през юли се търгуват на 63,35 долара за барел. Фючърсите се понижиха с 11 на сто от началото на тази година.

Договорите за доставка през юли на лондонския сорт Брент се разменяха последно за 67,95 долара за барел. В началото на тази седмица Брентът се търгуваше над 70 долара за барел.

Разликата между американския бенчмарк – WTI (West Texas Intermediate), и европейския Брент намаля днес до 4,50 долара за барел. Миналата седмица разликата между двата сорта достигна рекордните 6,54 долара.

Според някои специалисти, търгуваният в Лондон Брент се превръща в по-добър бенчмарк за световните цени на петрола, тъй като щатският WTI се влияе от запасите на суров петрол и бензин в страната.

Днес излизат данните за седмичните бензинови запаси в САЩ. Според проучване на Bloomberg запасите на горивото са се увеличили с 1,5 млн. барела за миналата седмица. През предходната седмица запасите на бензин се задържаха на 196,7 млн. барела, което е със 7 на сто по-ниско от средната им стойност за същия период за последните 5 години.

Консенсусната прогноза е, че петролните запаси, данните за които също излизат днес, са се увеличили за шеста поредна седмица. Според проучване на Bloomberg запасите на суров петрол в най-голямата икономика в света са се увеличили с 1 милион барела през миналата седмица, което ще бъде най-високата им стойност за последните 11 месеца. За седмицата до 18 май запасите на черното злато в САЩ останаха непроменени на 344,2 млн. барела, което е със 7,6 на сто по-високо от средната им стойност за последните 5 години.

Запасите на петрол и бензин се очаква да се повишат и това може да бъде причина за разпродажби, тъй като притесненията за предлагането на горивото ще намалеят“, коменитра пред Bloomberg Казуаки Охно от Okachi&Co. в Токио.

Бензиновите фючърси с доставка през юни, които изтичат днес, се търгуваха на 2,265 долара за галон (1 галон = 3,78 литра), след понижението си вчера от 1,1 на сто. Юлските фючърси се разменяха за 2,1945 долара за галон или с 0,3 на сто по-високо.

През изминалата седмица бяха отвлечени 10 петролни работници от съоръжение за добив в Нигерия. От началото на тази година, въоръжени атаки в западноафриканската страна бяха причина за спад в доставките на петрол с 600 000 барела на ден.

Royal Dutch Shell Plc, най-голямата петролна компания в Европа, съобщи вчера, че ще увеличи добива на петрол със 150 000 барела на ден след въоръжената атака срещу логистичния център Бому Манифолд в Нигерия на 29 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още